Curić (BNV): BNV treba da sačuva autoritet

Politika Poslednje Vesti  Curić (BNV): BNV treba da sačuva autoritet 03/11/202203/11/202244 Views Predsednica Bošnjačkog nacionalnog Vijeća Jasmina Curić rekla je konferenciji za medije da ovaj nacionalni organ treba da sačuva autoritet i da bude pravo predstavničko telo i krovna institucija Bošnjaka. Ona je istakla da je bošnjačko Vijeće u još uvek aktuelnom mandatu, veoma dobro obavljalo posao, postiglo odlične rezultate i da se često u regionu navodi kao primer kako jedna nacionalna ustanova treba da radi.

“Izgradili smo Vijeće koje se bavi nacionalnom, a ne partijskom politikom, u kome su dobrodošli svi oni koji na bilo koji način mogu da doprinesu boljem položaju i životu Bošnjaka u Sandžaku. Nismo imali podršku republičke vlasti u Srbiji, a većim delom je izostajala podrška i lokalnih vlasti u Sandžaku. U pojedinim sandžačkim opštinama smo nailazili na otpore, naročito kada je u pitanju obrazovanje, ali i u dugim oblastima, kao što je bio slučaj u Prijepolju oko uklanjanja bošnjačke zastave sa zgrade opštine, kao i oko vraćanja naziva Fatihovom mostu” – ocenila je Curić.

Curićeva je rezumirajući rezultate Vijeća istakla da su najviše pažnje posvetili nastavi na bosanskom jeziku i kvalitetu udžbenika.

“Pratimo broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku i ponosni smo da on raste. Treba imati u vidu i velike migracije stanovništva u Sandžaku i smanjen broj đaka uopšte. U različitim sandžačkim opštinama procenti su različiti, pa tako u Tutinu od ukupnog broja bošnjačke dece u nastavi na bosanskom je skoro 90 odsto, u Sjenici 81 odsto, a u Novom Pazaru 56 odsto” – kazala je predsednica Vijeća.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO