CRVENI ALARM U PAZARU! Velika nezainteresovanost za vakcine

NOVI PAZAR – Raste broj zaraženih i hospitalizovanih od kovida 19 u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Ali, ovaj deo Srbije ima i najmanji broj vakcinisanog stanovništva, među kojima je i veliki deo zdravstvenih radnika. Opravdano se strahuje da se ne ponovi prošlogodišnji junsko-julski scenario, kada je ovaj kraj bio najveće žarište u Srbiji.

U trenutku kada stanovnici iz zemalja u regionu dolaze u Srbiju da se vakcinišu, jer im države nisu obezbedile dovoljno vakcina, u Novom Pazaru, ne mogu da ih potroše, jer nema zainteresovanih. Lokalni zdravstveni zvaničnici to tumače širenjem glasina na internetu koje dovode građane u sumnju u bezbednost i efikasnost vakcine.

Građani Pazara s kojima je reporter N1 razgovarao kažu da se nisu vakcinisali jer „jednostavno nije provereno“, „zbog nesigurnosti“, a i „da nemaju poverenja“.

Statistika je neumoljiva. Broj vakcinisanog stanovništva koji ne prelazi šest odsto, upalio je alarm. Zato je direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša već dva dana u Novom Pazaru. Na tribinima na tri fakulteta, razgovarao je sa studentima i građanima.

„Jako je bitno da smo u ova dva dana dobili podršku i verskih lidera u Novom Pazaru. Pozvali su nas da, kao stručnjaci, pozovemo ljude na vakcinaciju. Mogu da kažem da vakcine koje se koriste ne sadrže životinjske sastojke. To je veoma bitno za vernike, da ih mogu koristiti“, kazao je Ivanuša.

Marko Oljača, iz društva Koraci, koji je predvodio delegaciju stručnjaka koja je obišla ovaj kraj Srbije, kako bi posredovali u procesu imunizacije, kaže za N1 da je najbitnije razgovarati sa ljudima koji imaju funkcije, jer oni treba da budu primer vakcinacije.

„Pretpostavljam, kada bi se recimo hodže u lokalnim zajednicama vakcinisale da bi verovatno celo selo u naredna dva ili tri dana bilo vakcinisano. Moramo ljudima objasniti da ovo nije samo pitanje opšteg dobra, već i lične bezbednosti“, naglašava Oljača.

Lekari kažu da ako se nastavi ovaj trend povećanja broja zaraženih na području Novog Pazara i okolnih gradova – biće ugrožen kovid sistem bolnice.

Ako se uzme u obzir da Novi Pazar ima nešto više od 71.000 stanovnika i da je oko 19 puta manji od Beograda, dobije se da je 101 zaraženi, kao da u glavnom gradu za 24 sata bude 2.000 pozitivno testiranih. Takve brojke već zabrinjavaju, a naročito ako se ima u vidu i da je zdravstveni sistem u ovom delu Srbije mnogo manji nego u Beogradu.

Video prilog možete pogledati na portalu N1

indeksonline.rs/rs.n1info.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO