CRNI REKORDI U REGIONU: Širenje kovida ne posustaje

REGION – Širenje zaraze korona virusom u zemljama regiona ne posustaje, naprotiv, danas se i BiH sa više od 1.000 novozaraženih pridružila Sloveniji i Hrvatskoj, koje su taj broj prešle početkom ove sedmice.

U Sloveniji je u jednom danu registrovano još 1.656 novozaraženih osoba, tri pacijenta su umrla, što je broj preminulih povećalo na 214 od početka epidemije.

Testirano je 6.745 osoba, od kojih je 24,55 odsto bilo pozitivno na virus.

U Sloveniji je ranije već uveden policijski čas, škole su na onlajn sistemu, a rade samo prodavnice hrane.

Kod Slovenaca to izaziva pesimizam, proizlazi iz istraživanja koje je sprovela agencija za ispitivanje javnog mnjenja Medina.

Prema tom istraživanju, gotovo polovina Slovenaca smatra da se ekonomija neće oporaviti od korona krize pre 2023. godine, a za 10 odsto povećan je broj građana koji se opredeljuju za rad od kuće.

Broj novozaraženih porastao je u Hrvatskoj, gde je u jednom danu zabeleženo 1.867 novih slucajeva, a sedam je ljudi preminulo.

Danas je broj aktivnih slucajeva u Hrvatskoj ukupno 8.394.

Hrvatska se opasno približava broju od 2.000 zaraženih dnevno, što je, inače, bilo predviđanje nekih epidemiologa ukoliko se građani, kako su poručili, ne dozovu pameti i ne počnu da poštuju obavezne i preporučene mere.

Povećanje broja zaraženih dovodi u opasnost zdravstveni sistem u toj državi, pa otuda apeli svih, političara i stručnjaka, na građane da drže fizičku distancu, nose maske i vode računa o higijeni.

Inače, premijer Andrej Plenković je i juče poručio da je “zaključavanje” krajnja mera i da će biti primenjena ako se baš bude moralo.

Neslavni rekord u broju novozaraženih je danas zabeležila i BiH sa 1.179 novoobolelih u poslednja 24 sata i 14 preminulih pacijenata.

Samo u Federaciji BiH je 732 novoobolelih i devet smrtnih slučajeva, dok je u Republici Srpskoj registrovano 437 novoobolelih, i pet preminulih.

Ukupan broj novozaraženih povećan je međuvremenu za 10 osoba u Brčko distrktu.

Posebnu opasnost za BiH je izborna kampanja uoči predstojećih lokalnih izbora, koji su zakazani za 15. novembar.

Prema jučerašnem preseku u Crnoj Gori je bilo 190 novozaraženih korona virusom i tri smrtna slučaja, najviše obolelih je u Podgorici – 121.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO