“Crni petak” i u Srbiji – nude popuste i do 80%

580

“Crni petak” – najbolji dan za kupovinu u celom svetu. Dok taj trend u SAD polako jenjava, a u Srbiji tek sad doživljava pravu ekspanziju.

Prodavci nude popuste i do 50, pa čak i 80 odsto, pojedine radnje objavile su da će njihovi objekti raditi 24 sata, a Fejsbuk i Tviter “fidovi” su puni sponzorisanih poslova svih mogućih brendova o popustima.

“Crni petak” je originalno potekao iz SAD, gde je vikend za Dan zahvalnosti najduži u sezoni (počinje u četrvtak, traje do nedelje), a petak posle obilnog porodičnog obroka za Dan zahvalnosti je tradicionalno rezervisan za kupovinu. Tada su najveći popusti, ali i najveće gužve, pa su neretke tuče u radnjama, pa čak i stampeda u kojima je bivalo i ljudskih žrtvaa.

Reporteri “Blica” posetili su prodavnice i tržne centre po Srbiji i proverili kakve su popuste i pogodnosti naši trgovci pripremili za najznačajniji “šoping dan” u godini.

U Beogradu sniženja na garderobu, kozmetiku, tehniku i nameštaj

U srpskoj prestonici, glavni tržni centri nude širok spektar popusta. Ukoliko imate u planu da idete u šoping, možda bi trebalo da za to iskoristite naredna tri dana jer će se na popustu naći sve.

Prodavnice kozmetike Crni petak dočekaće sa 50 do 80 odsto popusta, dok će prodavnice tehnike sa 50 odsto popusta “opustiti” i svoje radno vreme, te će raditi 24 sata. Za neke od najskupljih i najželjenijih tehničkih uređaja dobićete popust od 10 odsto, ali s obzirom na njihovu cenu, to znači da možete da uštedite i 10.000 do 15.000 dinara.

Osim garderobe, koja je uglavnom snižena za oko 30 odsto, na popustu možete naći i nameštaj, i video-igrice.

“Poslednje dve godine se Crni petak u praksi pokazao kao dobar, te smo i ove godine odlučili da snizimo proizvode. S obzirom na to da nameštaj nije jeftin, mislimo da će našim kupcima značiti ovi popusti”, rekla je radnica u jednom salonu nameštaja.

Crni petak snizio je cene kreveta za oko 20 odsto, garniture za sedenje su pojeftinile za 30, dok je kupovina kreveta za bebe u ovoj radnji najisplativija – jer su cene snižene i do 60 odsto.

U Nišu sniženja do 50 odsto

Pojedini niški šoping centri pripremili su sniženja i do 50 odsto.

Najveći šoping centar u Nišu jedan je od prvih koji se oglasio povodom noći kupovine, te će u 20 radnji Nišlije imati priliku da pazare po većim sniženjima, i to ceo vikend – od petka do nedelje. I butici prate sniženja u šoping centrima. Tako su kaputi, pantalone, sakoi, džemperi tokom vikenda na sniženju u rasponu od 10 do 40 odsto.

“Čuli smo za Crni petak, pratićemo rad tržnih centara pa ćemo spremiti sniženja za pojedine artikle. Tašne, cipele i kaputi će nam biti prioritet pa će artikli biti dostupni po ceni za 30 odsto manjoj od regularne”, kaže Ana Jovanović, vlasnica butika u centru Niša.

Nišlijke koje redovno prate sniženja nestrpljivo čekaju dan za kupovinu, a kako kažu, možda je sada prilika kupiti haljinu za doček.

“Ne smatram da je rano, valja se pripremiti za doček, možda je baš sada idealna prilika pazariti neku dobru i kvalitetnu haljinu. Videla sam u nekoliko butika najavu da će i haljine biti snižene pa ću pazariti nešto sigurno”, kaže Mila Nikolić.

I Novi Sad prati trendove

U novosadskom tržnom centru kažu da je Crni petak jedan od najpopularnijih događaja tokom godine kada imaju najviše potrošača. Ako budete kupovali u petak, moći ćete da prođete i do 50 odsto jeftinije u zavisnosti od toga koja vrsta robe vam treba.

Veliki centri već su istakli svoja sniženja, pa se tako može videti da će odeća biti jeftinija od 20 do 50 odsto, dok se popust uglavnom neće računati na već snižene artikle.

Najmanji popusti biće u prodavnicama tehnike, uglavnom oko 20 odsto, i nakita i satova – oko 15 odsto.

Prakse da se cene snize tokom poslednjeg petka u novembru uglavnom se neće pridržavati manji privatni butici, ali hoće radnje poznatih brendova koja se nalaze van tržnih centara.

Sniženja gotovo neće biti u ugostiteljskim objektima, jer vlasnici kažu da to nije praksa.

U Kragujevcu jakna za 4.000 dinara

Sniženja u Kragujevcu privlače brojne kupce, ne samo iz ovog grada, nego iz cele Šumadije. Veliki trgovinski lanci i tržni centri nude popuste koji idu od 20 pa do 80 odsto. Zimsku obuću sada je moguće kupiti po cenama koje su bagatelne od prvobitnih. Čizme za 1.500 dinara, duboke cipele postavljene vunom za 2.300 dinara. Zimske jakne mogu da se kupe na sniženju od 50 odsto, za 4.000 dinara.

izvor: B92/Blic