Crna predviđanja za Bosnu: Više od 10.000 žrtava korone do jula

SARAJEVO – Do jula ove godine u Bosni i Hercegovini od posledica korona virusa moglo bi da umre više od 10.000 ljudi, pokazalo je istraživanje instituta pri Univerzitetu u Vašingtonu.

Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), nezavisni medicinski istraživački centar na Univerzitetu u Vašingtonu, predstavio je interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem preminulih od posledica korona virusa i procene kako bi stopa smrtnosti mogla da se kreće u budućnosti, odnosno tokom sledećih nekoliko meseci, prenosi portal Avaz.ba.

Prema tim procenama, broj preminulih u BiH, koji trenutno iznosi više od 6.500, do 1. jula bi mogao dostići 10.134.

Podaci ovog instituta pokazuju da će najgora situacija biti sredinom aprila i u prvom delu maja, kada će dnevno biti više od 100 preminulih.

Za sredinu aprila predviđaju se hiljade novih slučajeva na dnevnom nivou, a značajniji pad se očekuje tek u junu.

Predsednik Udruženja imunologa BiH Jasenko Karamehić rekao je za Avaz da misli da su predviđanja IMHE tačna.

“Kanton Sarajevo ima hiljadu zaraženih na 100.000 stanovnika, a Nemačka s 82 miliona stanovnika ima 102 zaražena na 100.000 građana. Ovo ide na dušu vlastima koje nisu nabavile vakcine kao sve normalne države u svetu. Bez vakcinacije ove crne brojke će se multiplikovati”, upozorio je Karamehić.

On je dodao da je količina vakcina koju BiH dobija preko mehanizma Kovaks izuzetno mala, jer zemlji, kako je naveo, treba oko četiri ili četiri i po miliona vakcina.

“Ovo je bezobrazno od vlasti, njih treba krivično procesuirati”, smatra Karamehić.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO