Naslovna Vijesti Crna Gora se zadužuje zbog auto-puta

Crna Gora se zadužuje zbog auto-puta

1508793276529c891f5abbe580970383_640x427

Podgorica – Vlada Crne Gore se, prema predloženom budžetu za narednu godinu, može zadužiti do 800 miliona evra za finansiranje izgradnje auto-puta Podgorica-Kolašin.

U tom dokumentu, o kome parlament treba da se izjasni do kraja meseca, predviđeno je da se Vlada Crne Gore za početak gradnje auto-puta može zadužiti kod kineske Eksim banke ili drugih finansijskih insititucija.

Iz crnogorske vlade ranije je saopšteno da je izgradnja deonice od Podgorice do Kolašina, kao deo budućeg auto-puta od Bara do granice sa Srbijom, poverena kineskoj kompaniji CCCC Internacional.

Prema predlogu budžeta, Vlada Crne Gore će naredne godine potpisati i kreditne aranžmane sa Bankom za razvoj Saveta Evrope za projekat unapređenja obrazovanja u iznosu do 10 miliona evra, kao i dva kredita sa Evropskom investicionom bankom za projekte rekonstrukcije puteva i mostova, kao i za vodosnadbevanja i otpadne vode, takođe do 10 miliona evra.

Vlada Crne Gore, prema predlogu budžeta, može se zadužiti za finansiranje deficita, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve za narednu godinu u iznosu do 230 miliona evra.

Predlogom budžeta, crnogorska vlada je planirala i da preuzme dugove u iznosu do 6,1 milion evra, i to za dug aviokompanije Montenegroerlajnz do 3,7 miliona evra i Radio-televizije Crne Gore po osnovu poreza i doprinosa do 2,4 miliona evra.

sandzakhaber / izvor: b92.net

Exit mobile version