Crna Gora: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo četničke grafite u Beranama

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore osudilo je zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti u Beranama i poručilo da su crnogorske vlasti odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbjedan i dostojanstven život.

Na pojedinim bošnjačkim kućama u Beranskom naselju Talum danas su osvanuli grafiti s likom četničkog vojvode Pavla Đurišića i uvredljive poruke na račun Bošnjaka. Iz Ministarstva su poručili da su slobodno i otvoreno društvo imperativ u Crnoj Gori.

“Antimuslimanska akcija u Beranama dogodila se dan nakon okupljana pristalica četničkog pokreta. Dodatno su zabrinjavajući navodi da su mu prisustvovale i osobe koje obavljaju odgovorne dužnosti u lokalnoj samoupravi”, navode u ministarstvu.

Upozorava se i da lokalne vlasti imaju dodatnu odgovornost da snažno zastupaju demokratske vrijednosti i osiguraju društveno uključivanje i prihvatanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji.

“Fašizam nije samo istorijsko pamćenje već se, kroz populizam i radikalizaciju, prepoznaje kao sveprisutnija savremena prijetnja i često se prerušava u druge političke pokrete i ideje i prisutan je u javnom prostoru”, navodi se u reagovanju.

Anadolija

A. N.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO