Ćorović puštena, nakon privođenja

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović puštena je iz policijenakon privođenja zbog gađanja murala Ratka Mladića jajima.

Ona je ranije danas privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

“Tek kad su me poveli do policije u uniformi shvatila sam ko su. Upotrebljena je prekomerna sila. Mogli su lepo da nam priđu. Ruke su me zabolele. Ja imam jednako pravo na stav. On je ubica, on je zločinac… Ovo je važan dan i baš danas morala sam da pokažem svoj stav o njemu i državi u kojoj živim. Ovo danas što se desilo je lice naše države” , kazala je Ćorović.

Aktivisti su zbog njenog privođenja najavili protest u 19h ispred Doma sindikata.

 

Na mirnom protestu koji se večeras održava na trgu Nikole Pašića u Beogradu zbog današnjeg privođenja aktivistkinje Aide Ćorović okupilo se nekoliko desetina građana sa transparentom “mural mora pasti”.

Mirnim protestom oni žele da iskažu nezadovoljstvo zbog današnjeg incidenta u Njegoševoj ulici, kada su aktivistkinje gađale jajima mural Ratku Mladiću, a zatim su privedene. Aktiviste su večeras svojim prisustvom na trgu podržali Vesna Pešić i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd. Protesti su mirni, za sada nema incidenata.

14 aktivista je držalo po jedno slovo ispisano na papiru, a zajedno čine pomenuti transparent „mural mora pasti“. Oni su potom slova ispisana na papiru spustili na zemlju, što su drugi učesnici pozdravili aplauzom.

„Došli smo da iskažemo protest protiv sveopšteg nasilja u društvu i da kažemo da mi nećemo između sebe da se obračunavamo na ulicama. Nažalost svakim danom svedočimo tome. Aida je puštena iz pritvora, na putu je i kada dođe ona će vam se obratiti“, rečeno je preko razglasa. Kako saznajemo na licu mesta, puštena je i druga privedena aktivistkinja.

 

Policija u civilu privela je aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića na Vračaru, izjavio je FoNetu jedan od aktivista nevladnih otrganizacija koje su htele da prekreče mural, ali je policija zabranila taj skup.

Uniformisani policajci nisu reagovali na reakciju građana, koji su od njih tražili da intervenišu.

Nakon privođenja Ćorović, policajci su odveli i aktivistkinju Jelenu Jaćimović, javljaju mediji.

„Nakon što su bacale jaja na mural Ratka Mladića, prišlo im je 10 neuniformisanih lica i skočili na njih. Aidu su vukli, stezali, njih barem pet, Jeleni su odmah zavrnuli ruke. Ovoliku agresiju nisam videla 15 godina koliko se bavim novinarstvom“, kaže za portal Nova.rs novinarka Danasa i jedan od očevidaca, Jelena Diković.

Ćorović je, prema nezvaničnim informacijama, privedena u Policijsku upravu Vračar.

Aida Ćorović i Jelena Jaćimović @Jachim992 uhapšene su danas u Beogradu jer su mural posvećen ratnom zločincu gađali jajima
U ovim trenucima još uvek nije poznato gde se njih dve nalaze..

*video preuzet sa fejsbuk naloga Jelene Diković. pic.twitter.com/ES6ozWxnqY

— Igor Mitrovic (@IgorMitrovic100) November 9, 2021

 

Pre incidenta, Aida Ćorović je ušla u obližnji market i kupila paket jaja, a zatim prišla muralu i gađala ga.

Na društvenim snimcima pojavili su se dramatični snimci na kojima se vidi bahato ponašanje prema aktivistkinji za ljudska prava.

Z.M. / N1 / FONET/ NOVA S

foto: Nemanja Jovanović , Nova S

video: facebok/Tamara Spaic

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO