Čomić: Uvažićemo predloge BNV o reprezentativnosti Bošnjaka

NOVI PAZAR – Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas u Novom Pazaru da će Ministarstvo uložiti predloge Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) o reprezentatnivnosti Bošnjaka u javnim službama, očuvanja kulture i načina da konkurišu za budžetski fond.

U izjavi za medije, nakon posete BNV, Čomić je istakla da je želja Ministarstva da Bošnjaci budu neraskidivi deo i da jesu neraskidivi deo istorije dijaloga o održivoj Srbiji 2030. godine i dodala da bez glasa Bošnjaka, slika Srbije neće biti potpuna.

Zbog toga, ističe, u našem društvu moraju biti otklonjene nelagode koje osećamo, kako bi se, navodi, prevazišlo ono što cela Evropa kaže za Srbiju, a to je da imamo dobre zakone, ali da se ne primenjuju.

“Ministarstvo smatra da u Bošnjacima ima odlične saveznike za reformske procese u Srbiji i uvažićemo sve ono što smo od njih dobili kao predlog i zadatak koji se tiče reprezentativnosti Bošnjaka u javnim službama, koji se tiče očuvanja kulture i načina da konkurišu za budžetski fond”, navela je Čomić.

Predsednica BNV Jasmina Churić kazala je da su ministarku i njen tim upoznali sa rezultatima rada BNV, ali i sa izazovima i problemima sa kojima se BNV susreće.

Dodaje da je na sastanku bilo reči o zakonima koji regulišu prava nacionalnih manjina i navela da su oni stava da su izmene tog zakona umanjile prava nacionalnih manjina.

“Informisali smo ministarku i o preprekama na koje nailazimo kada je obrazovanje na bosanskom jeziku u pitanju, odnosno da je potrebno da se ubrza davanje saglasnosti Ministarstva prosvete kada su u pitanju programi nastave na bosanskom jeziku”, rekla je Churić.

Bilo je, kaže, reči i o pravu na informisanje na bosanskom jeziku i dodala da će u buducnosti postojati programska redakcija na jezicima nacionalnih manjina pri Javnom servisu.

Takođe, navodi ona, bilo je reči o proporcionalnom zapošljavanju u javnim službama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva u Sandžaku.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO