Član neustavan-plaćanje redovno

Novi Pazar – Član 336. Zakona o prekršajima, po kojem se građanima koji nisu izmirili određene novčane kazne onemogućuje da dobiju vozačku i probnu vozačku dozvolu, potvrdu o registraciji, odjavu vozila i drugo osporen je pred Ustavnim sudom Srbije. To, međutim, nije poziv građanima da ne izvršavaju svoje obaveze jer postoje i drugi mehanizmi za naplaćivanje kazni.

Zahtev za ocenu ustavnosti člana 336. Zakona o prekršajima iz 2013. godine podneo je Zaštitnik građana Saša Janković, ocenjujući da se njime ograničavaju ustavna prava građana. Međutim, u toku trajanja postupka pred Ustavnim sudom, usvojen je novi Zakon o prekršajima, koji je od svih osporenih zabrana zadržao zabranu registracije i izdavanja saobraćajne dozvole. Sud je nastavio rad po službenoj dužnosti, što je rezultiralo ocenom o neustavnosti člana 336. ovog zakona. Ono što je bitno za vozače koje je obradovala ova vest je da je Ustavni sud Srbije, međutim, odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata ili radnji preduzetih na osnovu ovih odredaba.

Po svemu sudeći neuredne platiše rano su se obradovale ovakvoj odluci Ustavnog suda Srbije jer prekršajni sudovi imaju u rukama još niz drugih mehanizama za naplatu potraživanja.

Ako odluka Ustavnog suda Srbije bude sprovedena na ovaj način ona će obesmisliti i jedinstveni registar neplaćenih novčanih kazni koji je u proteklom periodu dao dobre rezultate, smtraju u Prekršajnom sudu u Novom Pazaru.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO