Naslovna Vijesti Civilno društvo traži od Srbije da 11. juli proglasi Danom sjećanja na...

Civilno društvo traži od Srbije da 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Beograd – Predsjedniku, Vladi i Parlamentu Srbije danas je upućen zahtjev da se 11. juli proglase Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i da se negiranje genocida zakonski sankcioniše, tako što će se proglasiti krivičnim djelom.

NVO Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Žene u crnom su u pismu upućenom najvišim državnim organima Srbije istakle da, imajući u vidu odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal) kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i izvinjenje predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića iz aprila 2013. godine, u vezi sa odgovornošću države Srbije za genocid u Srebrenici, žele da vjeruju “da se ne radi o pukom ispunjavanju obaveza pod međunarodnim pritiskom ili pak, pragmatičnom činovima i ’patriotskoj’ žrtvi bez konkretnih mjera koje prate tako važne izjave, već o ozbiljnim pokušajima raskida sa teretom zločina u nedavnoj prošlosti, zasnovanom na uvažavanju dostojanstva žrtava genocida u Srebrenici”.

Ove NVO su izrazile uvjerenje da će institucije države Srbije, a na prvom mjestu, predsjednik Republike, uvažiti odluke međunarodnih sudova, jer, kako se navodi, kontinuirano negiranje, prećutkivanje i relativizovanje genocida predstavlja upravo kršenje odluka međunarodnih institucija pravde.

“Da i na djelu želite da pokažete da Vam je stalo do dobrosusjedskih odnosa, pravednog mira i poverenja u regiji i da imate političku volju i moralni kapacitet da genocid u Srebrenicu nazovete genocidom i time uvažite žrtve, ali i vaše sugrađane i sugrađanke koji su iskazali saosjećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida”, istaknuto je u upućenim zahtjevima.

“Dan sjećanja na genocid u Srebrenici – proglasite!” predstavlja višegodišnju kampanju koju su pokrenuli Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Žene u crnom, februara 2009. godine, nakon što je 15. januara 2009. Evropski parlament usvojio Rezoluciju o 11. julu, kao Danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Naglašavajući važnost suočavanja sa prošlošću za proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana, Evropski parlament je, ukazuje se, apelovao da i one podrže rezoluciju i proglase 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici i na dostojan način obilježe godišnjicu ovog događaja.

Od februara 2009. godine do jula 2010. godine organizovane su svakog 11. u mjesecu protestne akcije ispred Predsjedništva Srbije i javno čitanje pisma upućenom tadašnjim predsjednicima Republike Srbije sa zahtjevom da se i u Srbiji, po ugledu na Evropsku uniju, 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Od 2010. godine, a povodom godišnjice genocida u Srebrenici, civilni sektor je nastavio sa istim zahtjevom.

Uz podsjećanje da je ovaj zahtjev podržalo više od 100 nevladinih organizacija iz čitave Srbije, a i tadašnji i sadašnji predsjednik Srbije su se o njega oglušili navodi se i da je Narodna skupština Republike Srbije donijela 31. marta 2010. godine Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali nije proglasila 11. jul kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Potvrđujući svoju riješenost da doprinesu vladavini zakona i dubokim transformacijama u društvu, organizacije civilnog društva su ukazale u pismu da to podrazumijeva kažnjivost zločina, kao i distanciranje tog društva od počinjenog genocida, kako u pravnom smislu, tako i u kulturi, obrazovanju, nauci i umjetnosti.

“Stoga i ove 2014. godine zahtijevamo da 11. juli proglasite Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i da se negiranje genocida zakonski sankcioniše, tako što će se proglasiti krivičnim djelom”, naglašeno je u pismu i izraženo ubjeđenje da će ispuniti zahtjeve i postupiti kao odgovorni predsjednik Republike Srbije, kao odgovorna Vlada Republike Srbije i kao odgovorna Narodna skupština Republike Srbije.

Povodom 19. godišnjice genocida u Srebrenici istaknuti dio srbijanskih NVO saopštio je i da organizuje protestnu akciju “11. jul – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici” ispred Predsjedništva Srbije 10. jula 2014. godine, od 12 do 13 sati.

klix.ba

Exit mobile version