Civilni sektor i mediji oštri u osudi skrnavljenja pravoslavnog groblja

Novopazarske nevladine organizacija i mediji najoštrije osuđuju skrnavljenje pravoslavnog groblja, kao i  rušenje oštećenje nekoliko nadgrobnih spomenika u naselju Šestovo u Novom Pazaru.

’’Bez obzira što počinioci nisu ostavili nikakav znak koji bi ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne, i verske mržnje, zbog same poruke koju ovakav akt može da šalje, kao  i potrebe da se s dužnim poštovanjem odnosimo prema živim i umrlim bez obzira na njihovu pripadnost, svi mi zajedno moramo najoštrije osuditi ovako sraman čin. Nedopustivo je da se u 21 veku suočavamo sa ovakvim nedelima  koja nisu samo vandalski čin već i akt mržnje. Podsećamo da je Novi Pazar čak i u vreme najintenzivnijih kriza važio za region poštovanja i  međusobnog uvažavanja građana različitih nacionalnosti. Stoga smo uvereni da su skoro svi građani Novog Pazara, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i drugu pripadnost, iskreno i energično protiv svakoga ko pokušava da na ovakav ili bilo koji drugi način unese ugrozi mir i stabilnost koje mukotrpno gradimo’’ navodi se u saopštenju za javnost  koje potpisuju Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC DamaD, Urban-IN, Akademska inicijativa Forum 10, OCD Monitor, novinar Nikola Kočović, Radio Sto plus, portal A1 i Takt medij.

Od organa unutrašnjih poslova zahtevaju da preduzmu energične mere radi otkrivanja počinioce tog gnusnog dela.

Podsećamo, u subotu su pravoslavno groblje na Šestovu obišli gradonačelnik Nihat Biševac i njegov zamenik Igor Novović sa saradnicima.

Oni su tom prilikom razgovarali sa sveštenicima protojerejom stavroforom Tomislavom Milenkovićem, starešinom Petrove crkve i protojerejom Slobodanom Đorićem, starešinom crkve Sveti Nikola, koji su izrazili žaljenje zbog tog nemilog događaja, ali i nadu da će nadležni organi što pre rasvetliti ovaj slučaj i počinioce kazniti.

Gradska uprava finansiraće obnovu spomenika na groblju Šestovo i na taj način pomoći porodicama koje su pretrpele štetu.

 

Senada Kalić

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO