Naslovna Featured Istaknuto CITAJTE SANDŽAKLIJE! Trostruka varka reisa dr. Mustafe Cerića – kako je hadžije...

CITAJTE SANDŽAKLIJE! Trostruka varka reisa dr. Mustafe Cerića – kako je hadžije 1999. poslao JAT-ovim avionom na hadž!?

1

Samo vi hadžije jedite kolače, u njima nema svinjetine… JOSIP ŠIMIĆ: Trostruka varka reisa dr. Mustafe Cerića – kako je hadžije poslao JAT-ovim avionom na hadž!? 15:13 06.03.2017 – Josip Šimić / Dnevno.ba
SARAJEVO – Na vrlo neuobičajen način, izvršavajući puč i time odgoneć i nekadašnjeg reisa Jugoslavije Selimovskog, te uz pomoć pobunjenih delegata Islamske zajednice, ustoličen je reis-ul-ulema dr. Mustafa Cerić. Prvo je bio naibu-reis, i kao takav je prisvojio nezakonito kuću od 237 m2 s vrtom 1,5 duluma u ulici Meše Selimovića 4, koju je kasnije uz predočenu lažnu dokumentaciju otkupio za nekoliko stotina maraka, te istu upisao na svoje vlasništvo 1/2 (on i supruga).
Nekretnine su vlasništvo “Hidrogradnje”, koja je službeno stan dala samo na privremeno korištenje za naibu-reisa Cerića. U “Hidrogradnji” su potvrdili, a to je potvrđeno i iz Ureda sadašnjeg Rijaseta, da je stan vlasništvo Hidrogradnje, broj dopisa iz Rijaseta: 05-04-1-4255/15 od 30. 10. 2015. godine u potpisu Isamilef. Smajlović, direktor Uprave za zapravne i administrativne poslove Rijaseta u BiH.
Još ni danas nije poznato, kako je reis Cerić otkupio stan, kada nije nikada bio nositelj stanarskog prava u BiH. Već smo ranije o navedenom kriminalu reisa Cerića pisali, kao i o organiziranom kriminalu u Islamskoj zajednici u BiH, a državni organi pripremaju veliku istragu, budući da je danas preko 650 radnika “Hidrogradnje” dobilo otkaze i kopaju po kantama za smeće radi pukog preživljavanja, a samo zato, jer nemaju mogućnosti, da u već sada pokradenom poduzeću, u kojem su radili i bili priznati diljem svijeta, zarađuju pošteno za svoj dohodak i zdržavajući svoju obitelj.
Nakon što sam odnio sve potrebne dokaze u Tužiteljstvo, a vezano za Hidrogradnju, gdje se dogodio organizirani kriminal težak preko 600 milijuna maraka, SIPA je izvršila pretres po naredbi tužiteljstva. Kada sam nosio dokaze u tužiteljstvo vezano za kriminal u Hidrogradnji, mnogi su mi se smijali. Kažem vam: “Jao vama koji se sada smijete, sigurno ćete plakati” – kaže Isus!
Nakon što je došla “cica na kolica” i nakon upada SIPA-e, javlja mi se bivši predsjednik NO Hidrogradnje Emir Felić i moli me, da ga preporučim tužitelju, kako bi dao svoj iskaz u svojstvu svjedoka. Njegova molba je odbijena bez presedana. Sad bi svi bili svjedoci, e pa ne može, mora netko biti i osumnjičeni!
Prodajom Cerićeve vile mogli bi se uplatiti doprinosi za stotinjak radnika.Međutim, umjesto tih stotinjak radnika “Hidrogradnje” reis Cerić uživa u velikoj vili i baškari se zajedno sa svojom obitelji. Na sličan način je reis Cerić osigurao kćerku i zeta Vedrana Mulabdića, ministra MUP-a u Sarajevskoj županiji, koji je član stranke gusinjskog zločinca s Prokletija Fahrudina Radončića, koji se prema kosovskoj optužnici tereti za organizirani kriminal i teško ubojstvo suparničkog mafijaškog šefa Ramiza Delalića – Ćele.
Podsjećanja radi, Zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Božo Mihajlović je dana 11. 02. 2016. godine podigao optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Navedena lica se terete da su, između ostalog, organizirali i postali pripadnici organizirane kriminalne grupe, koju je organizirao i istom rukovodio Fahrudin Radončić, te su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14. 12. 2015. do 12. 1. 2016. godine, počinili krivična djela: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa, davanje nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Tužiteljstvo BiH će dokazivati točke iz optužnice sa 27 svjedoka, nalazima 4 stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.
No, vratimo se Mustafi Ceriću, koji je malo platio, a puno dobio!
Nije ni čudo što se reis Cerić bavio nečasnim radnjama, ako se ima u vidu, da je kao suradnike uza sebe imao i vehabije od 1992. godine do sada. S vehabijama je drugovao i još i danas druguje, iste je poštedio bilo kakvih neugodnosti govoreći: “Pa oni su dobri Muslimani, nemojte ih dirati”!
Pričao mi je jedan hadžija Kemo, kako je formalno reis Cerić negdje 1999. i 2000. godine njega pitao, “da li ima vehabija puno u Unsko-sanskoj županiji”? Kada mu je hadžija Kemo odgovorio da “ima puno vehabija i da je u nekoj mjesnoj džamiji u bihaćkom okrugu izbila tuča između vehabija i ostalih džematlija zbog “uvlačenja vehabizma” u Unsko-sanskoj županiji”, reis Mustafa Cerić mu je rekao da bi “neko od džematlija ili tamošnje vlasti trebao napisati pismo Rijasetu i zamoliti Rijaset da se uključi u suzbijanje vehabizma na tom području”.
Hadžija Kemo je zamolio tadašnjeg ministra u Vladi USK-a, da se obrati Rijasetu s molbom, “da u Unsko-sanskom kantonu dođu predstavnici Rijaseta, da se stanje nepodnošljivosti zbog vehabija postavi u red, što je ovaj i učinio. Ali uzalud! Bila je to varka reisa Cerića, jer Cerić nikada nije ništa učinio da se stanje i problemi s vehabijama u USK riješe na zadovoljavajući način. Ubrzo nakon toga ljudi u Unsko-sanskoj županiji izgubili su povjerenje u reisa Cerića i Rijaset IZ BiH.
Cerićeva suradnja sa Srbima
Dana 10. 8. 2015. godine sam sjedio s hadžijom Kemom u bašti restorana “Kolobara”, i on mi je kroz suze ispričao, da mu je jedini sin poginuo u obrani BiH. Kroz suze mi je pričao svoj život i dogodovštine, ali se osvrnuo na neugodnosti prilikom odlaska i povratka na Hadž u Meku i Medinu u ožujku 1999. godine.
Naime, kako on ispriča, Rijaset (Ured za Hadž) je vodio aktivnosti oko odlaska i povratka hadžija. Hadžije bi uglavnom unaprijed uplatili novac za Hadž, te im je obećano da će na Hadž letjeti avionom turske kompanije “Turkish Airlines”, te se zato prijavio velik broj hadžija. Tada je sakupljeno za prevoz cca. 660 tisuća maraka. Kako su hadžije novac dali na vrijeme, a budući da Rijaset na čelu s Cerićem nije izvršio uplatu od 50 tisuća maraka za prvi let, navedena kompanija je otkazala letove.
Kompanija “Turkish Airlines” nije željela prihvatiti nenormalne uvjete Rijaseta i reisa Cerića, te je Rijaset svojim dopisom broj: 01.SM-670/99 od 19. 2. 1999. godine prema direktoru agencije “Turkish Airlines” Mahmutu Zamioglu raskinulo ugovor s tom kompanijom. Rijaset nije obavještavao hadžije, da će angažirati drugu avio-kompaniju za prevoz hadžija, pa je sam, bez znanja hadžija, Cerić sklopio ugovor s “Air Komercom” iz Sarajeva. Kasnije se ispostavilo da ni ta avio-kompanija nije pristala na uvjete koje je diktirao Rijaset na čelu s Mustafom Cerićem, te otkazala ugovor o suradnji i prevozu hadžija.
Uoči samog leta za Jeddu u Saudijskoj Arabiji nije se mogla pronaći neka poznata avio-kompanija za prevoz hadžija, pa je Rijaset na čelu s Cerićem angažirao Jatovu avio-kompaniju za prevoz hadžija. Prilikom čekiranja karata na sarajevskom aerodromu, hadžijama je još i tada rečeno, da će letjeti turskom avio-kompanijom. No, bili su “izrađeni”!
Međutim, kada su hadžije izašle na aerodrom za ukrcaj na avion, vidjeli su avion koji nosi oznake “JAT”. Bili su okamenjeni i predomišljali se, da li da lete s tim avionom ili ne! Kako priča hadžija Kemo, reis Cerić i njegov pratitelj ušli su u avion da požele sretan put. Međutim, hadžija Kemo je zaplakao i rekao: “Ja sam izgubio sina kojeg su ubili četnici, a ti mene trpaš na Hadž u četničkom avionu”! Rekao je da ga srce za to boli, nakon čega mu je reisov pratitelj odgovorio “Srce ne može boljeti” – aludirajući da samo može boljeti grudni koš! Kapetan tog aviona je rekao usput na razglas, dok je stjuardesa dijelila kolače iz GornjegMilanovca: “Hadžije samo vi jeditete kolače, u njima nema svinjetine”!
Hadžija Kemo, dok mi je ovo pričao, stalno je brisao suze i zamolio me da o tome nešto napišem, te mi je predao nekoliko dokumenata, koji su se odnosili na ugovore za prevoz hadžija. Zaista teška prevara od strane Rijaseta i reisa Cerića, a i sramota za poštene hadžije.

1 KOMENTAR

  1. Zasto pisete o Cericu i njegovoj kuci.Imate Ugljanina i njegovu kucu i lopovluke.Pobrini te se a i tu uidju istrazni organi.

Comments are closed.

Posting....
Exit mobile version