Čistiji vazduh u centru Novog Pazara

Iako je zagađenost u vazduhu i dalje prisutna, uslovi života stanara u blizini nekadašnje gradske toplane ove zime neuporedivo su bolji. Stanari u centru grada, koji tu žive decenijama, kažu da se sada mnogo lakše diše, da su im terase konačno postale upotrebljive i da je provetravanje stambenih prostorija postalo moguće.

Fotografiju su napravili stanari u periodu kada je Gradska toplana distribuirala toplotnu energiju iz centra grada. Crnog dima više nema i oni sada mnogo lakše dišu. Čistiji vazd donosi im i brojne druge benefite.

”Živim 32 godine ovde. Osećam ogromnu razliku u pogledu zagađenosti vazduha. U odnosu na prošlu godinu razlika je neuporediva. Sada se laše diše. Nemamo više problema ni sa automobilima zbog prljanja od gareži”, izjavio je jedna od stanara Kemal Divanefendić.

Upravnik stambene zajednice u ulazu Lučne zgrade broj 43 Dragomir Đorđević kaže da su reakcije stanara nakon izmeštanja toplane vrlo pozitivne. Naglašava da ranije nisu mogli nikako da koriste terase sa pogledom na objekat toplane i crni dim. Podseća da su domaćice muku mučile višestruko perući veš koji nikako nije mogao da se osuši, a da se ne uprlja.

”Sada je situacija daleko bolja. Nemamo više takvih problema, i zahvalni smo gradskoj upravi što nam je omogućila da imamo svoj parking i izmestila smeće. Sada imamo odgovarajuće kontejnere i mnogo čistiji vazduh”, izjavio je Đorđević.

Sa svojim komšijama saglasan je i Samir Husović, stanar Lučne zdrade. Ove godine, kaže, mogu da provetravaju svoje stambene prostorije, bez bojazni da će time pričiniti veću štetu nego korist.

S obzirom da najviše higijenskih poslova obavljaju žene, one su se najviše obradovale izmeštanju toplane, ali svakako nisu jedine. Među najsrećnijima su stanari koji imaju stanove sa pogledom na stari objekat toplane.

Dok su neki bili skeptični, drugi su čvrsto verovali u rešenje za njih ogromnog probelma. To su dočekali, a sada se nadaju nastavku uređenja njihovog stambenog komplekasa. Podsetimo, aktuelna grejna sezona počela je grejanjem na biomasu 15. oktobra 2022. godine. Rezultati merne stanice za kvlitet vazduha u prva tri meseca pokazuju umanjenje zagađenja za skoro 30 odsto.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO