Cipras i Vučić dogovorili zajedničku sednicu vlada u Solunu

474
Beograd, 31. januara 2017. - Predsednik vlade Aleksandar Vucic i grcki premijer Aleksis Cipras na konferenciji za novinare nakon danasnjih sastanaka u Palati Srbija. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Vlade Grčke i Srbije na proleće će u Solunu održati zajedničku sednicu, za koju će biti pripremljene konkretne mere saradnje dve države koje su danas dogovorene, najavio je premijer Aleksandar Vučić.

“Sedam godina nismo imali susrete na nivou premijera. Važno je da oni budu češći. Dogovorena je zajednička sednica vlada, mi to zovemo ‘visoki savet dvojice premijera'”, najavio je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

On je rekao da će se za taj sastanak pripremiti konkretne mere saradnje koja je danas dogovorena, jer se, kako je rekao, “ništa ne menja u jednom i tom mapom puta koju smo danas uredili”.

Jedna od tema dvojice premijera bila je i pruga od Beograda do Soluna. Vučić je rekao da je za obe zemlje važno da se izgradi bolja pruga koja bi spajala dva grada.

“Mi sa naše strane imamo dodatni problem, jer je teretnom saobraćaju potrebno 49 sati od Budimpešte do Soluna. Ako bismo smanjili na 30 sati do 2020. godine naše železnice bi imale stotine miliona zarade. Putnički saobraćaj između Beograda i Soluna bi novom prugom mogao da traje šest sati”, rekao je Vučić.

On je istakao da je trgovinska razmena sa Grčkom u 2016. godini bila oko 390 miliona evra i dodao da je to nedovoljno. Naglasio je da je važno da se poveća izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Grčku, na čemu je, kako je rekao, Srbija zatajila.

Premijer Srbije zahvalio se Grčkoj što nije priznala nezavisnost Kosova i rekao da se nada da će takav stav imati i ubuduće.

“Grčka je jedna od ključnih zemalja na Balkanu i u regionu jugoistočne Evrope”, kazao je Vučić i dodao da se zahvlajuje i na podršci koju Grčka pruža Srbiji na putu ka EU.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras is welcomed by his Serbian counterpart Aleksandar Vucic in Belgrade, Serbia, January 31, 2017. REUTERS/Marko Djurica

Cipras: Da zbližimo zemlje savremenom železničkom mrežom

Premijer Grčke Aleksis Cipras naveo da je razgovor za Vučićem bio konstruktivan i istakao da su narodi Srbije i Grčke povezani značajnim vezama, koje su zasnovane na poštovanju, prijateljstvu i solidarnosti.

“Postoje zajedničke tradicije, zajednički put u teškim istorijskim trenucima, naši narodi su se našli na istoj strani u Drugom svetskom ratu boreći se za ideale i vrednosti. Niko ne može da zaboravi, tokom teških muka sa kojima se susreo srpski narod tokom bombardovanja da se Grčka našla uz Srbiju. Pokušavamo da obezbedimo mir i stabilnost na Balkanu, poštujem želju Srbije da posane članica EU”, rekao je Cipras.

Grčki premijer je naveo da je obeležavanje 150 godina diplomatskih odnosa dve zemlje povod kako bi se još više ojačali i naglasio da treba iskoristiti sve mogućnosti i kapacitete.

U razgovoru sa Vučićem naročito je istaknuta ekonomska saradnja i njeno jačanje kako bi postala strateška.

“Istakli smo činjenicu da za građane Srbije Grčka predstavlja značajnu turističku destinaciju. Organizovaćemo Savet za saradnju koji će prvi put zasedati u Solunu narednog proleća, razgovarali smo o infrastrukturi, energetici, značajan je plan za železničko povezivanje Beograda i Soluna, da zbližimo dve zemlje još više stvarajući savremenu železničku mrežu, koja će pružiti mogućnost i za robu da stigne brzo do Beograda”, naveo je Cipras.

Premijer Grčke kaže da je bilo reči i o regionalnim dešavanjima, istakavši da se Balkan suočava sa svojim izazovima.

“Zabrinut sam zbog zvukova nasilja i terorizma koji se javljaju u našem području, želimo stabilnost i napredak, budućnost Balkana mora da bude izgrađena na osnovama međunarodnog prava. Istakli smo ključnu ulogu Srbije za mir i stabilnost na ovom području. Treba da ojačamo dijalog vezan za izbegličko pitanje, da izbegnemo pojave kao one od prošle godine, da ne budu jednostrane radnje”, zaključio je premijer Grčke.

izvor: N1