Nekadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je bio spreman da raketira Beograd tokom akcije “Oluja” da je, kojim slučajem, tadašnja Jugoslovenska vojska krenula u pomoć krajiškim Srbima, objavljeno je u jednom od 300 nedavno objelodanjenih dokumenata američke Centralne obavještajne službe (CIA).

Zagrebački “Jutarnji list” piše da su o tome pripadnici specijalnog odreda CIA za Balkan vašingtonsku centralu obavijestili 21. jula 1995. godine.

 Tudjman i Milosevic

Među 300 dokumenata o ratu u BiH s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti, na desetine stranica je vrlo detaljno opisano tadašnje stanje u Hrvatskoj, a bio je, kako se navodi, predviđen i razvoj pojedinih događaja.

Njihov zaključak je jasan – Hrvatska će krenuti u napad na krajiške Srbe”, piše u jednom od tih dokumenata i dodaje da su američki operativci pogrešili u procjeni kada će se napad dogoditi, odnosno da su mjesec dana prije vojne akcije “Oluja” oni svoje šefove obavijestili da će hrvatska ofanziva biti tek na jesen te godine.

Razmatrajući moguću reakciju Beograda na ofanzivu hrvatske vojske, obavještajci CIA su procijenili da bi tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević u odbranu tadašnje SAO Krajine mogao da pošalje oko 22.000 vojnika i 700 tenkova i teškog naoružanja.

Visoki hrvatski zvaničnici uvjerili su obavještajce CIA da bi u tom slučaju Zagreb sigurno odgovorio raketiranjem Beograda, navodi list.