Srijeda, 29 Juna, 2022
NaslovnaSandžakPribojČetvorodnevno druženje srpskih i čeških policajaca u Priboju

Četvorodnevno druženje srpskih i čeških policajaca u Priboju

Opština Priboj bila je domaćin ovogodišnjim susretima IPA – Međunarodne policijske asocijacije, koje već pet godina organizuju podružnice IPE – Policijskih uprava Prijepolja i Prostejova iz Češke Republike. Visoku delegaciju iz Češke na čelu sa predsednikom IPA Jozefom Francom i zamjenikom gradonačelnice Prostejova Pavelom, primio je predsjednik SO Priboj Boris Mrdović.
Na sastanku domaćini su upoznali goste sa radom Saveta za bezbjednost opštine Priboj i primjerima dobre koordinacije civilne vlasti i MUP-a, koji za rezultat imaju jednu od najboljih bezbjednosnih statistika u Republici Srbiji, upravo ovde na području koje pokriva PU Prijepolje i u okviru nje PS Priboj.
Ističući značaj ove vrste saradnje, predsednik SO Priboj Boris Mrdović naglasio je da je opština Priboj kao dobar domaćin organizovla sa IPA Prijepolje sadržajan plan posete, u kom će gosti iz Češke biti u prilici da se upoznaju sa svim turističkim potencijalima opštine Priboj i njenim kulturno-historijskim znamjenitostima a u cilju produbljivanja saradnje, zvaničnicima iz Češke će biti predstavljeni i potencijali Slobodne zone Priboj.

Predsednik IPA Prostejov Jozef Franc, naglasio je potrebu što tešnje saradnje Turističkih organizacija ove dve regije, koje su već započele dovođenje turista iz Češke ističući da su Česi oduševljeni prirodnim ljepotama Polimlja i svega što se vezuje za ovaj kraj, a što je ova saradnja Međunarodne policijske asocijacije prezentovala u Češkoj i Evropi.
„Mi realno očekujemo da u sljedećoj godini zainteresovani investitori naprave kontakt i da iz našeg prijateljstva izraste i ozbiljna poslovna sradnja ove dve regije“, rekao je Franc.
Nakon obilaska Slobodne zone i Zavičajnog muzeja Priboj, gosti iz Češke su imali priliku da u četvorodnevnom programu obiđu i upoznaju se sa znamjenitostima manastira Svetog Nikole na Banji i Svetog Georgija u Mažićima, planinare na Lisnoj steni i Pobijeniku, obiđu Andrić grad, meandre Uvca i upoznaju se sa kulturno-historijskim kontekstom viševekovnog razvoja Polimlja i Potarja, prostora na kom je i nastala prva srpska država.

Prema rečima Ranka Tabaševića predsjednika IPA Prijepolje, očekuje se da lokalne samouprave Prijepolja i Priboja u saradnji sa ovom asocijacijom prošire saradnju prevashodno u turističkom i sportskom domenu i da sledeću godinu iskoriste ovo umrežavanje za dovođenje investitora u kontekstu uspostavljanja dugoročne saradnje ove dvije regije i države.

izvor PP Media

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

POPULARNO