Čestitke svetskih zvaničnika za Dan državnosti

Čestitku su Aleksandru Vučiću, uz predsednika SAD Džozefa Bajdena, uputili i predsednici Narodne Republike Kine Si Đinping, Ruske Federacije Vladimir Putin, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Predsednik Turske u čestitki Vučiću želi sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije prosperitet i blagostanje.

“Veoma me raduje što su prijateljski odnosi i saradnja između Turske i Srbije, kao rezultat uzajamnih veza na svim nivoima, dostigli najviši stepen u svojoj istoriji. Vaš trud i rukovodstvo su, nesumnjivo, u velikoj meri doprineli tom uspehu. Veliko mi je zadovoljstvo što vidim doprinos naših bilateralnih odnosa regionalnom miru i stabilnosti”, istakao je Erdogan.

Naglasio je da je ono, kako je naveo, “kroz šta smo prošli tokom pandemije Kovid-19, još jednom ukazalo na to koliko su dobri regionalni odnosi značajni u borbi protiv ovakvih pošasti.

“Odlučni smo u volji da saradnju između naših zemalja još unapredimo, održavajući postojeći pozitivni zamah”, poručio je Erdogan.

Čestitke su stigle i od predsednika i premijera Mađarske Janoša Adera i Viktora Orbana, predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, Bugarske Rumena Radeva, Rumunije Klausa Johanisa,  Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, Austrije Aleksandera van der Belena, predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu, Republike Kipar Nikosa Anastasijadisa, Italije Serđa Matarele,  Malte Džordža Vele, Češke Republike Miloša Zemana, predsednice Slovačke Zuzane Čaputove i predsednika Poljske Andžeja Dude.

Dude: Spremni za saradnju i razmenu iskustava
Poljski predsednik ističe da s nestrpljenjem čeka priliku da dođe u posetu Beogradu.

“Izbijanje pandemije suočilo je naša dva naroda i čitavo čovečanstvo sa izazovom bez presedana, sa kojim se možemo izboriti samo zahvaljujući saradnji i međunarodnoj solidarnosti. Kao i u prvom talasu pandemije, kada smo doniranjem medicinskih sredstava pružili podršku zemljama Zapadnog Balkana, i sada smo spremni za saradnju i razmenu iskustava sa našim partnerima”, naglašava Dude.

Dodaje da tome svedoči i ponuda vezana za vakcine protiv kovida19 firme “Astra-Zeneka”, koju je dao premijer Mateuš Moravjecki.

“Duboko sam uveren da ćemo, zahvaljujući uzajamnoj podršci, biti u stanju da savladamo izazove koji su pred nama, što će nam omogućiti da dodatno učvrstimo veze između naših zemalja i naroda,”istakao je predsednik Poljske.

Čestitka britanske kraljice Elizabete Druge
Predsedniku Vučiću praznik su čestitali i britanska kraljica Elizabeta Druga, predsednik Irske Majkl Higins, Švajcarske Konfederacije Gi Parmelan, kralj Holandije Vilem-Aleksandar, kralj Španije Felipe Šesti, predsednici Ukrajine Volodimir Zelenski, i  Države Izrael Ruven Rivlin.

Dan državnosti Republike Srbije čestitali su i predsednici Azerbejdžana Ilham Alijev,  Jermenije Armen Sarkisjan, Gruzije Salome Zurabišvili, Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev i prvi predsednik te zemlje Nursultan Nazarbajev, Irana Hasan Rohani, Egipta Abdel Fatah El Sisi, Alžira Abdelmadžid Tebun, kralj Maroka Muhamed VI, predsednik Tunisa Kais Said,  Državnog veća i ministara Republike Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes, kao i predsednik Republike Koreje Mun Đe i Indonezije Đoko Vidodo i kralj Tonge Tupou Šesti.

Nacionalni dan Republike Srbije čestitali su i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, potpredsednik i premijer UAE šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, kao i prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komadanta Oružanih snaga UAE šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan.

“Čast mi je i zadovoljstvo da, povodom Dana državnosti Republike Srbije, Vašoj Ekselenciji i vašem prijateljskom narodu uputim najiskrenije čestitke, želeći Vam mnogo zdravlja i sreće, a narodu Srbije obilje napretka i prosperiteta pod mudrim rukovodstvom Vaše ekselencije”, naglašava se u čestitki Muhameda bin Zajeda.

Čestitke su uputili kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz El Saud i prestolonaslednik Muhamed bin Selman bin Abdulaziz El Saud, emir i zamenik emira Države Katar šeik Tamim bin Hamad El Tani i Abdula bin Hamad El Tani, sultan Omana Haitam bin Tarik, predsednik Pakistana Arif Alvi i Bangladeša Abdul Hamid.

U svojoj čestitki privremeni generalni guverner Kanade Ričard Vagner podseća da mnogi Kanađani vode poreklo iz Srbije i da oni svojim doprinosima pomažu da Kanada bude napredna, raznovrsna i otvorena zemlja kakva je danas.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO