ĆERKA PRAVOSLAVNOG SVEŠTENIKA PREŠLA NA ISLAM: “ZBOG SRAMOTE SVEŠTENIK PRISILJEN OTIĆI IZ BIH?”

Kap koja je prelila čašu među starješinama Crkve

Kćerka Radivoja Krulja je prešla na islam

Starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru i arhijerejski zamjenik episkopa zahumsko-hercegovačkog, protojerej-stavrofor, Radivoje Krulj oprostio se danas u Staroj crkvi od svojih vjernika i od Mostara.

Krulj je s porodicom u Mostar došao prije 15 godina.

– Supruga i ja imamo šestoro djece. Nikada nijednom od njih nismo pružali ništa mimo drugih, niti u jednoj prilici, niti u jednom mjestu, od škole, sportskog ili nekog drugog kolektiva. Učili smo ih i učimo ih da se svojim radom, zalaganjem i znanjem izbore za prilike koje im se nude. Bojim se da je u ovakvom društvu kao što je naše to vrlo teško. To je jedini razlog naše odluke da dignemo sidro iz ovog prelijepog grada. Hvala našim episkopima koji su na našu molbu pozitivno odgovorili. Naš odlazak nikako ne znači da odustajemo od borbe za bolje, pravednije i uređenije društvo i sistem vrijednosti u ovoj prelijepoj i prebogatoj zemlji. Svakako, to će biti drugi način i borba iz druge perspektive. Mi sada nismo baš dobar primjer jer odlazimo, ali šta je – tu je. To je naša odluka“, kazao je Krulj.

Kako saznaje Ljudski.ba, a prenosi portal Slobodna Bosna iza svega se krije neviđena hajka na pravoslavnog sveštenika koji je omiljen u narodu.

Naime, jedna od njegovih kćeri udala se u Austriji i prešla na islam što je bila kap koja je prelila čašu među starješinama Crkve, pa je omiljeni mostarski sveštenik bio prisiljen otići iz Mostara.

Krulj je veliki prijatelj vladike Grigorija, a njihovo prijateljstvo seže još od studentskih dana.

Vladika Grigorije, rodom iz Vareša, također je kao politički nepodoban beogradskim crkvenim krugovima premješten na službu u Njemačku, gdje obavlja dužnost episkopa diseldorfskog i njemačkog, a tamo bi mu se uskoro trebao pridružiti i Krulj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO