Naslovna Vijesti Cerić na trećem katoličko-muslimanskom forumu u Vatikanu

Cerić na trećem katoličko-muslimanskom forumu u Vatikanu

SARAJEVO – Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus, učestvovat će u radu trećeg katoličko-muslimanskog foruma, koji će, pod pokroviteljstvom pape Franje, biti održan u Vatikanu od 11. do 13. novembra. Treći katoličko-muslimanski forum, kao jedna od najvažnijih …

… karika u kršćansko-muslimanskom dijalogu, kao i prethodna dva, koje je organizirao papa Benedikt XVI bit će posvećen temi ”Ljubav prema Bogu i ljubav prema susjedu”.

Katoličko-muslimanski forum, koji okuplja vodeća imena svjetske muslimanske i katoličke misli i religije, iniciran je kao reakcija na izlaganje Benedikta XVI prilikom posjete Regensburškom univerzitetu 2006. godine, kada je, citirajući bizantijskog imperatora, islam usporedio s nasiljem.

Dvije godine nakon papinog govora u Regensburgu, u novembru 2008. godine u Vatikanu je upriličen prvi katoličko-muslimanski forum, kao početak otvorenog i prijateljskog kršćansko-muslimanskog dijaloga, koji bi trebao smanjiti tenzije i približiti Istok i Zapad.

Muslimansku delegaciju tom prilikom predvodio je Mustafa Cerić, na funkciji reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Drugi forum održan je 2011. godine u Jordanu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Mustafe Cerića.

Exit mobile version