Naslovna Vijesti Cerić: Krst treba biti simbol ljubavi i tolerancije

Cerić: Krst treba biti simbol ljubavi i tolerancije

Protekle noći na Zlatištu iznad Sarajeva podignut je krst, što je šokiralo građane Sarajeva, a povodom toga oglasio se i dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

“Krst/križ u kršćanskoj tradiciji ima historijat još iz doba kada su nevini ljudi razapinjani na križ u vrijeme Rimljana i kada je bio simbol ropstva, sramote i zločina. Poslanik Isa, odnosno Isus, svojim trpljenjem i spremnošću na praštanje i svojom ljubavlju prema čovjeku krst/križ je pretvorio u simbol ljubavi, vjere, tolerancije i suživota”, izjavio je Cerić, te dodao:

“Bosni križevi/krstovi nisu nepoznati. Nisu joj nikad smetali. Naprotiv, križ/krst je dobre Bošnjane podsjećao na ljubav, vjeru, toleranciju i suživot, no krst koji je jutros osvanuo na brdima Sarajeva više podsjeća na onaj krst granatiranja, širenja straha i mržnje, ubijanja nevine sarajevske djece, a ne na krst ljubavi, vjere, tolerancije i suživota! Sarajlije, bez obzira na vjeru i naciju, koji su zajedno sa svojim gradom preživjeli trogodišnju opsadu, strahujući od granata za Zlatišta, od jutros su uznemireni i sa bolom na duši, jer nisu vjerovali da bilo kome može pasti na pamet da ih podsjeća na te strašne dane. Zato je krst na Zlatištu krst inata i provokacije, a ne krst slobode i časti za srpski, pravoslavni narod”, smatra dr. Cerić.

Unatoč svemu, dr. Cerić apelira na građane glavnog grada Bosne i Hercegovine da ostanu suzdržani, bez teških riječi i komentara, dostojanstveni kakvi su bili i u ratu, ali i da iskažu ono što im je u duši kako bi oni koji su postavili krst na Zlatištu znali da jedan tako neodgovoran i bezosjećajan čin Sarajlijama nanosi duševnu bol, te da pošalju poruku onima koji misle da svoju sreću, slavu i slobodu mogu graditi na boli drugih.

“Oni koji su krst postavili na uzvisinu iznad Sarajeva svakako nisu na visini ljudske časti i morala”, naglasio je dr. Cerić, te dodao da, kao što pjesnik reče da je Bosna “prkosna”, taj prkos treba iskoristiti za gradnju bolje budućnosti za sve, kroz suživot i toleranciju, a ne prkositi jedni drugima i državu Bosnu i Hercegovinu sputavati u napretku, a zarad vlastitih sitnih interesa.

“Možda nekome mogu donijeti par glasova više na predstojećim izborima, ali inaćenje i provociranje našoj zemlji i njenim narodima neće donijeti ništa dobro”, istakao je dr. Cerić, navodi se u saopćenju za javnost.

Exit mobile version