Cene nafte na globalnim tržištima pale su ispod nivoa od 66 dolara nakon povećanih strahovanja od prekomjerne ponude, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Cene nafte na globalnim tržištima pale su ispod nivoa od 66 dolara nakon povećanih strahovanja od prekomerne ponude, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,17 dolara te je iznosila 65,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,01 dolar nižoj ceni koja je na kraju iznosila 56,19 dolara.

Prema najnovijim podacima, cijene nafte sada su za oko četvrtinu niže nego što su bile početkom oktobra, a najveći uticaj je imalo naglo povećanje ponude, posebno SAD-a.

Podsetimo, američka proizvodnja je ove godine porasla za gotovo 25 posto, dosegnuvši rekordnih 11,7 miliona barela dnevno.

U takvim uslovima i članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) su počele razmatrati smanjenje ponude za milion do 1,4 miliona barela dnevno.

Trgovci naftom su postali posebno oprezni kada su u pitanju naftna tržišta, predviđajući da bi cene nafte mogle padati i u predstojećem periodu zbog povećanja američke proizvodnje i pogoršanja ekonomskih prilika u svetu.