CELA EVROPA SPUŠTA RAMPU: U Grčku možda ni posle 1. avgusta

GRČKA granica ostaje zatvorena za građane Srbije sve do 1. avgusta, a nije isključeno da će tako biti i posle toga.

To znači da građani Srbije neće moći u Grčku ni s negativnim testom na virus korona. Odluku da ostanu “zaključani” za naše građane, vlasti u Grčkoj donele su na osnovu trenutne, poražavajuće epidemiološke slike u našoj zemlji. I nisu samo Grci zabranili ulazak našim građanima, to je pre njih uradila većina zemalja EU. Čak i one koje su donedavno dozvoljavale ulazak, sada su vratile dvonedeljni karantin. Među poslednjima koje su to uradile su Mađarska i Hrvatska.

Ekspresno su prošle dve nedelje od poslednje preporuke Evropskog saveta za pristup šengenskom prostoru trećih zemalja u toku epidemije virusa korona. Srbija se tada našla među 14 privilegovanih zemalja čijim građanima je otvoren prolaz, ali se u međuvremenu epidemiološka situacija kod nas znatno pogoršala. Prema saznanjima “Novosti”, očekuje se da predstavnici zemalja članica u Briselu, shodno ranijem dogovoru, danas u toku dana saopšte revidiranu listu.

Takođe, prema našim saznanjima, vodila se velika polemika oko toga da li da Srbija i Crna Gora budu zadržane na prioritetnoj listi, imajući u vidu iznenadno povećanje broja slučajeva u celom regionu Balkana.

Neke od članica su veoma zabrinute zbog aktuelnog razvoja epidemiološke situacije na Zapadnom Balkanu i žele da spreče rizik daljeg širenja zaraze – ističe izvor “Novosti” u Evropskom savetu.

Prva lista sastavljena je na osnovu procene Evropske komisije još od 11. juna, ali se stanje na terenu od tada umnogome promenilo.

Ne čekajući revidiranu listu, mnoge države članice su i pre 15. jula počele redom da na osnovu pojedinačnih odluka “spuštaju rampe” za naše državljane, što im je i bilo omogućeno preporukom od 1. jula.

Neke od onih koje prolaz i dalje drže otvorenim pooštrile su uslove, pa je tako u više njih uvedena obaveza četrnaestodnevne samoizolacije po dolasku za naše državljane.

Izvor: Novosti

Foto: EPA

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO