ČEKA NAS TEŠKA JESEN: Zbog struje rastu cene hleba, mesa i mleka

Novembarski skok cene električne energije od 12 odsto prouzrokovaće poskupljenje velikog broja proizvoda, ali i usluga.

Novembarski skok cene električne energije od 12 odsto prouzrokovaće poskupljenje velikog broja proizvoda, ali i usluga.
Prve na udaru biće osnovne životne namirnice, čija proizvodnja zavisi od električne energije..
To znači da bi hleb, mleko,ulje i šećer i gotovi proizvodi mogli da poskupe za pet-deset odsto. Ipak, mnogi trgovci će biti vrlo oprezni sa dizanjem cena, jer dobro znaju da je kupovna moć građana mala i da i ovako nemaju kome da prodaju robu.

STRUJNI UDAR

Stručnjak za poljoprivredi Mila Prostran kaže da nema bojazni da će poskupeti voće i povrće, kao ni žitarice, ali da će gotovri proizvodi svakako morati da poskupe.
– Kada je u pitanju trošak za struju koji imaju proizvođači, poskupeće proizvodi više faza prerade. To se najviše odnosi na prehrambrene proizvode, jer je električna energija važna stavka u njihovoj ceni. Mislim da poskupljenje može da bude između pet i deset odsto. Ipak, sve zavisi od same tehnologije proizvodnje, ali i od toga da li ćete uz to poskupljenje
uopšte imati kome da prodate robu, jer ljudi nemaju para – kaže Prostran.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida ističe da će nakon poskupljenja struje zbog talasa povećanja cena sve sveti na puko preživljavanje.
– Ako poskupi struja sve će otići gore, to će biti pravi strujni udar na budžet. Svi koji imaju opravdan razlog, podići će cene, ali i oni koji nemaju vadiće se na struju. Gotovo da sam sigurna da će poskupeti konditorski proizvodi, klanice će podići cene, mleko i mlečni proizvodi otići će naviše. Zatim, postoji realan razlog da poskupi i cena daljinskog grejanja, sve u svemu biće to veliki udar na standard građana – smatra Vida.

DOMINO EFEKAT

Ekonomista Mlađen Kovaćević navodi da nas svakako očekuje rast cena kad dođše do poskupljenja električne energije i da to ide jedno s drugim kao domino efekat.
– Ako poskupi jedan energent, to odmah znači i da ostali energenti poskupljuju jer se tražnja za njima povećava, to je neko nepisano pravilo. Ne smao da će skočiti cene robe, već i usluga i to treba imati u vidu. Ipak, mnogi će ovo poskupljenje iskoristiti da podignu cene robe iako struja ne utiče toliko na njihove troškove – ističe Kovačević.

Sandžakhaber / Izvor: Informer

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO