CBS: Danas je dan sjećanja na žrtve Hadžeta

Novi Pazar –  Centar za Bošnjačke studije podseća da je na današnji dan prije sedmadeset godina, 21. januara 1945. godine, strijeljan je komandant odbrane Novog Pazara Aćif efendija Hadžiahmetović na brdu Hadžet u Novom Pazaru.

“Tokom 1944-1945. godine komunističke vlasti streljale su preko 1.500 bošnjačkih patriota i antifašista zbog učešća u odbrani Novog Pazara od pokolja četnika Draže Mihajlovića” stoji u saopštenju CBS.

Iz ovog centra podsećaju da je Bošnjačko nacionalno vijeće je u sklopu obilježavanja znamenitih ličnosti iz bošnjačke historije, avgusta 2012. godine, između ostalih, postavilo pano sa likom Aćif efendije na mjestu gdje je bila kuća u kojoj se Hadžiahmetović rodio i živio u Novom Pazaru. Ovim povodom BNV je na 113. redovnoj sjednici Izvršnog odbora Vijeća, održanoj 13. novembra 2014. godine, usvojilo izmjene i dopune Odluke o nacionalnim blagdanima sandžačkih Bošnjaka, od 11. maja 2004. godine, koja je proširena novim nacionalnim blagdanom, 21. januarom – Danom sjećanja na žrtve Hadžeta.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO