Naslovna Vijesti Politika Cavusoglu u Beogradu: Balkan treba da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom

Cavusoglu u Beogradu: Balkan treba da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom

cavusoglu-u-beogradu:-balkan-treba-da-preuzme-kontrolu-nad-svojom-sudbinom

Politika Vesti  Cavusoglu u Beogradu: Balkan treba da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom 02/09/202220 Views Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu poručio je na današnjem Samitu inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu, kako je vrijeme da “svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke”.

Podsjećajući da je Balkan kroz svoju historiju bio otvoren za različite uticaje zbog svog geografskog položaja, Cavusoglu je ukazao na značaj regionalne balkanske politike.

“Uvijek smo pominjali važnost politike Balkana. Zaista, vrijeme je da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke”, rekao je Cavusoglu i naglasio da je posebno obećavajući cilj inicijative Otvorenog Balkana da omogući slobodan pristup tržištu rada.

Razmjene učenika i studenata, zajednički istraživački projekti i priznavanje stručnih certifikata će također zadržati kvalifikovanu balkansku omladinu u regionu.

“Nadamo se da će sve ovo riješiti problem odliva mozgova sa kojim se Balkan suočava”, rekao je turski ministar i dodao da “kao jedan od najvećih investitora u regionu, vjerujemo da će to podstaći i direktna strana ulaganja”.

Podsjetio je da je rat Rusije i Ukrajine poziv na buđenje.

“Rat u Evropi je poziv za buđenje. Vidimo koliko smo ranjivi na razne šokove. Zima dolazi. Energetska i prehrambena sigurnost postali su uobičajeni izazovi. Ne postoji drugi recept osim solidarnosti”, kazao je Cavusoglu.

Istakao je da kao Turkiye, “nastavljamo da dajemo sve od sebe za nesmetanu implementaciju Sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, koji je postignut u Istanbulu uz posredovanje Turkiye“.

“Dajemo sve od sebe da pomognemo našim balkanskim susjedima da osiguraju svoje potrebe za gasom za zimu”, rekao je Cavusoglu i dodao da je “rat potvrdio važnost zajedničkog ulaganja u obnovljive izvore energije i integracije tržišta električne energije i gasa”.

“Inicijativu Otvoreni Balkan vidimo kao most između Balkana i Evropske unije. U prošlosti je proširenje bilo među najuspješnijim politikama EU-a. Ali, EU je postala okrenuta ka unutra i uski politički interesi kidnapovali su program proširenja. Niko ne može da ponudi dobro objašnjenje zašto su Sjeverna Makedonija i Albanija čekale toliko dugo. I, čestitamo objema na početku pristupnih pregovora”, kazao je Cavusoglu.

Turski šef diplomatije je rekao da je rat u Evropi sve podsjetio na važnost proširenja Evropske unije.

Izrazio je nadu da će iskustvo Sjeverne Makedonije i Albanije u vezi s pristupnim pregovorima biti drugačije od iskustva Turkiye.

“Ne želim ni da pričam o tome kako je članstvo Turkiye politizirano uskim interesima. Nadamo se da će inicijativa ubrzati evropsku integraciju regiona i nadamo se da će se još više zemalja pridružiti inicijativi Otvoreni Balkan. Sjetite se da sjedimo zajedno za istim stolom u okviru SEECP-a više od 25 godina. Iako kroz ovu inicijativu u vlasništvu Balkana ima mnogo toga da se postigne, ostaju dva izazova. Prvo, politička kriza u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan će sljedeće sedmice posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Trenutna situacija u Bosni i Hercegovini bit će na vrhu našeg dnevnog reda”, naglasio je Cavusoglu i dodao:

“Ne možemo dozvoliti još jedan sukob u srcu Balkana.”

Govoreći o drugom izazovu Cavusoglu je naveo proces dijaloga Beograda i Prištine.

“Dogovor o ličnim kartama pokazuje zaslugu da se fokusiramo na naše zajedničke interese, a ne na razlike. Turkiye ima otvorenu komunikaciju sa obje strane. Nastavićemo da podstičemo dijalog za postizanje dogovora o tablicama vozila i drugim preostalim pitanjima. Neki mogu misliti da je Turkiye autsajder ili rival. Ovo je potpuno pogrešno, jer, mi smo Balkan i na to smo ponosni”, poručio je Cavusglu.

Turski ministar je odbacio vještačke podjele na Balkanu.

“Odbacujemo veštačke podjele. Podjela Balkana na Zapad ili Istok neće riješiti naše probleme niti će služiti bilo kome. Balkan treba da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom. Trebali bismo ukloniti prepreke rastu. Trebalo bi da napredujemo zajedno. Kao i uvijek, nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit našeg regiona”, zaključio je Cavusoglu.

U Beogradu se danas održava Samit lidera Otvoreni Balkan kojem osim članica inicijative Srbije, Severne Makedonije i Albanije, prisustvuju i predstavnici Turkiye, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske.

Anadolu Agency

Podeli

Exit mobile version