Naslovna Featured Istaknuto Čavušoglu: Turska nikada neće zaboraviti podšku naroda Sandžaka, Novi Pazar u srcu

Čavušoglu: Turska nikada neće zaboraviti podšku naroda Sandžaka, Novi Pazar u srcu

cavusoglu:-turska-nikada-nece-zaboraviti-podsku-naroda-sandzaka,-novi-pazar-u-srcu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je na svečanom otvaranju Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru da je danas historijski dan.

“Zato što danas zajedno s vama otvaramo Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru, koji ima posebno mjesto u našim srcima”, rekao je Cavusoglu i dodao:

“Odnosi između Srbije i Turske dostigli su najviši nivo u modernoj historiji, a otvaranje Generalnog konzulata u Novom Pazaru je samo jedan od rezultata tih dobrih odnosa”.

Cavusoglu je zahvalio srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i ministru vanjskih poslova Nikoli Selakoviću koji su doprinijeli da dođe do otvaranja konzulata.

Turski šef diplomatije je naglasio da je sretan i rekao da mu je čast da je Turska prva država koja je otvorila konzulat u Novom Pazaru.

“Posebno smo sretni da će i Bosna i Hercegovina nakon nas otvoriti svoj generalni konzulat u Novom Pazaru. Naša braća u Sandžaku i naši građani koji vode porijeklo iz Sandžaka su čvrsta veza između naših zemalja”, rekao je Cavusoglu.

On je rekao da danas zvanično otvoreni konzulat pokriva široko područje od Pirota na istoku, do Užica na zapadu.

Cavusoglu je posjetio da Turska radi na unapređenju odnosa sa ovim regionom, podsjetivši na jučerašnje sastanke koje je održao u Beogradu.

Cavusoglu je kazao da zna da narod Sandžaka svim srcem voli Tursku, “ali i vi znajte da mi gajimo posebnu ljubav prema Sandžaku”.

“Turska nikad neće zaboraviti podršku naroda Sandžaka koji je držao straže za demokratije prilikom izdajničkog pokušaja puča terorista FETO-a”, rekao je Cavusoglu i podsjetio da će konzulat biti usluzi svim građanima Republike Srbije.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je veoma ponosan i srećan što je njegova zemlja prva otvorila generalni konzulat u gradu koji, kako je istakao, ima posebno mesto u srcima turskog naroda.

“Naša braća u Sandžaku i građani Turske poreklom iz Sandžaka su čvrsta veza između naših zemalja. Ovaj konzulat pokriva široko područje, od Pirota do Užica, pa se nadam da će nakon njegovog otvaranja biti povećano ulaganje naših kompanija u ovaj kraj, što mi podstičemo, kao i da će unaprediti naše veze i saradnju”, istakao je Čavušoglu.

Šef diplomatije Turske poručio je da je regija Sandžak poznata po kvalitetnim ljudima, sportistima poput Mirsada Turkdžana (Jahovića) u čijoj kući se konzulat i nalazi.

Anadolu Agency

A.N.

Podeli

Exit mobile version