Naslovna Featured Istaknuto Čavušoglu: Novi Pazar u srcu

Čavušoglu: Novi Pazar u srcu

cavusoglu:-novi-pazar-u-srcu

NOVI PAZAR – Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Novom Pazaru da je veoma ponosan i srećan što je njegova zemlja prva otvorila generalni konzulat u tom gradu koji, kako je istakao, ima posebno mesto u njihovim srcima.

On je nakon otvaranja tog diplomatskog predstavništva rekao da su bilateralni odnosi Srbije i Turske dostigli najviši nivo u savremenoj istoriji, a da je početak rada konzulata jedan od rezultata tih odnosa.

“Naša braća u Sandžaku i gradjani Turske poreklom iz Sandžaka su čvrsta veza izmedju naših zemalja. Ovaj konzulat pokriva široko područje, od Pirota do Užica, pa se nadam da će nakon njegovog otvaranja biti povećano ulaganje naših kompanija u ovaj kraj, što mi podstičemo, kao i da će unaprediti naše veze i saradnju”, istakao je Čavušoglu.

Šef diplomatije Turske poručio je da je regija Sandžak poznata po kvalitetnim ljudima, sportistima poput Mirsada Turkdžana (Jahovića) u čijoj kući se nalazi konzulat.

“Znamo da naša braća u Sandžaku svim srcem vole Tursku. Znajte da i mi gajimo posebnu ljubav prema Sandžaku. Setimo se Bošnjaka Sandžaka koji su dobrovoljno učestvovali u bici za Čanakale, kao i vaše solidarnosti prilikom pokušaja izdajničkog državnog udara”, dodao je Čavušoglu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da su za politiku koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić odnosi sa Turskom veom važni, kao i odnosi sa Bošnjacima.

“Želja nam je da u ekonomskim uspesima i napretku Srbije uživaju i naši gradjani bošnjačke nacionalnosti. Srbija će uložiti 28 miliona evra u rekonstrukciju Opšte bolnice, uloženo je pet miliona u rekonstrukciju Osnovne škole ‘Bratstvo’, dovodi se gasovod, a iz meseca u mesec je autoput sve bliži Dugoj Poljani. Sa našim prijateljima iz Turske radimo i rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin, a Novi Pazar će biti medju prvim gradovima koji će rešiti problem otpadnih voda”, kazao je Selaković.

On je istakao da je trgovinska razmena Srbije i Turske u poslednjih 10 godina uvećana 5,4 puta i da je prošle godine iznosila milijardu i 320 miliona dinara.

“Naši odnosi obeleženi su ličnim osećajima prijateljstva i poverenja medju šefovima država (Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdoan), a taj primer kako da se ponašaju bi trebalo da slede svaki Srbin, Bošnjak i Turčin. Srbija i Turska dele istu viziju mirnog i prosperitetnog Balkana”, izjavio je Selaković.

On je dodao da je uveren sam da će budući rad konzulata dati doprinos ekonomskoj razvoju svih opština ovog kraja.

Dvojica diplomata tokom posete Novom Pazaru razgovarali su i sa predstavnicima lokalne samouprave, a predvidjen je i obilazak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin koji izvodi turska firma Tašjapi.

Takodje, Čavušoglu će svečano otvoriti i Sportsku halu čije je renoviranje finansirala kompanija Doguš, a sastaće se i sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version