BEOGRAD – Carinici su u dva navrata, u saradnji sa policijom, sprečili malverzacije sa pogonskim gorivom na brodu “Sveti Filip i Jakov”, koji plovi pod slovačkom zastavom u vlasništvu domaće kompanije, na kome je najpre otkriven manjak, a potom višak nafte, u ukupnoj količini od gotovo 120.000 litara, saopštila je danas Uprava carina Srbije. 

Najpre je 22. aprila godine prilikom vanredne kontrole u luci Bogojevo, tri dana nakon što je brod ušao u Srbiju, utvrdjeno da u njegovim pogonskim tankovima nedostaje više od 67.000 litara nafte, koja je zamenjena vodom.

Tada je protiv zapovednika broda i brodske kompanije pokrenut prekršajni postupak zbog izuzimanja robe ispod carinskog nazora.

Кada je 18. maja 2020. godine u luci Veliko Gradište uradjena izlazna revizija broda na njemu je pronadjen višak nafte od više od 50.000 litara, za koju brodska posada nije imala ikakvu propratnu dokumataciju, dokaze o poreklu, niti objašnjenje, kako se to pogonsko gorivo na “volšeban” način našlo u brodskim tankovima.

Ceo slučaj će u dalju nadležnost preuzeti istražni organi i tužilaštvo, jer se malverzacijama i preprodajom goriva na crnom tržištu nanosi milionska šteta državnom budžetu, navela je Uprava carina.