ČANAK UPOZORAVA! Eventualni referendum u Sandžaku imao bi nesagledive posledice!

Nakon neustavnog referenduma o danu RS mnogo bure u javnosti podigla je izjava Nenada Čanka, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i poslanika Skupštine Srbije. On je rekao da ako je moguće da odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima koji se organiziraju na djelu državne teritorije, onda LSV predlaže da se slična praksa i u Srbiji.

“Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od prije dvije godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad”, kazao je Čanak.

U intervju za Avaz.ba Čanak je objasnio svoju izjavu te otvoreno govorio o referendumu u RS, političkim odnosima u regiji te o drugim aktuelnim pitanjima.

Nakon referenduma i obraćanja Milorada Dodika čini se da je Vaša izjava o referendumu u RS izazvala najviše pažnje u regionu. Pojedini mediji u Srbiji prenijeli su da se “Čanak obrušio na Srbiju” i da “Čanak opet provocira”. Kako komentarišete ove navode i šta imate da poručite onima koji kažu da ste se “obrušili na Srbiju”?

– Kako je moguće da sam se ja obrušio na Srbiju, a ne Nikolić master Tomislav koji daje izjave koje su za Srbiju više nego štetne? Liga socijaldemokrata Vojvodine i ja lično se trudimo da uradimo sve što je dobro za Srbiju, da je pomirimo sa okruženjem i da je unutar Srbije suočimo sa realnošću. I već 26 godina gledam kako svaka izjava koja se sukobljava sa institucionalnom istinom koju zvaničnici propovjedaju, predstavlja „obrušavanje“ na zemlju. Vjerujem da je to opšte mjesto u političkom folkloru Srbije na koje ne treba pretjerano obraćati pažnju.

Predložili ste nakon antiustavnog referenduma u RS i referendum u Vojvodini. Koliko je, zaista, realno očekivati da se desi taj scenario?

– U pitanju je bilo samo prosto povlačenje paralela. Dakle, ja sam o prijedlog referenduma koristio retorički, radi poređenja, da bi se razumjela moja kritika mješanja Tomislava Nikolića u unutrašnje stvari BiH. Referendum koji sam spomenuo nije formalno predložen u skladu sa zakonskom procedurom, nego sam na taj način samo ukazao da se Tomislav Nikolić nije sjetio da tako komentariše kada je Ustavni sud Srbije donio odluku o Statutu Vojvodine, a sjetio se da komentariše odluku Ustavnog suda druge države?! Ti dvostruki standardi i jesu ono što je vječiti problem u Srbiji.

Je li moguć referendum u Sandžaku i šta ako do njega dođe?

– Bilo kakav referendum na teritoriji Srbije, a naročito u Sandžaku, značio bi ozbiljno podizanje tenzija koje bi predstavljalo uvod u teško sagledive posljedice.

izvor. Avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO