ČANAK: ODUZETI MANDAT OSUĐENOM RATNOM ZLOČINCU VOJISLAVU ŠEŠELJU

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak upozorio je danas da posle sedam meseci u Skupštini Srbije sedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kome nije oduzet poslanički mandat i ističe da je LSV 13. aprila uputila zahtev Administrativnom odboru Skupštine da konstatuje prestanak mandata Šešelju.

Čanak je ocenio da se na taj način urušava ugled parlamenta, ali i države, a verovatno to nije bez uticaja i na tempo evropskih integracija Srbije. Čanak je posetio na to da je 13. aprila uputio zahtev Odboru za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi parlamentu bilo predloženo da Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak  poslaničkog mandata.

Sedam dana kasnije, taj zahtev je dopunjen tako što sam na pisarnici Narodne skupštine Republike Srbije predao i presudu Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične
sudove, kao pravnog naslednika Haškog tribunala, koje je osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina, kaže Čanak.

Šešelj je, navodi Čanak, kao što se vidi u presudi, osuđen za ratni zločin, progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.

“Podsećam na to da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran,
navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci”, saopštio je Čanak.

LSV smatra da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke, jer nakon te presude, Vojislav Šešelj više nije
narodni poslanik nego osuđeni ratni zločinac.

Ignorisanje te činjenice i kršenje zakona kako bi se sačuvao njegov poslanički mandat veliki je skandal i ljaga na obrazu parlamenta. Takođe, narušava ugled Srbije kao pravne države i potkopava poverenje građana u pravosuđe i državne institucije, ocenio je Čanak.

(FoNet)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO