Naslovna Sandžak Novi Pazar Butici, tržnica i kancelarije gradskih ustanova pod jednim krovom – U Novom...

Butici, tržnica i kancelarije gradskih ustanova pod jednim krovom – U Novom Pazaru planirana izgradnja trgovinsko-poslovnog centra vrednog 16 mil EUR

5

Butici, tržnica i kancelarije gradskih ustanova pod jednim krovom – U Novom Pazaru planirana izgradnja trgovinsko-poslovnog centra vrednog 16 mil EUR

Budući izgled trgovinsko-poslovnog centra

Na mestu novopazarske pijace, u blizini samog centra grada, uskoro bi mogla da bude izgrađena gradska tržnica sa biznis centrom, koja bi zadovoljila najstože arhitektonske i građevinske kriterijume, a kako tvrde u Gradskoj upravi Novog Pazara bila bi i vrlo ekonomski isplativa.

Kako je reč o velikoj investiciji, vrednoj oko 16 mil EUR, Grad Novi Pazar traži strateškog partnera da bi kroz javno-privatno partnerstvo realizovao ovaj projekat, kaže u razgovoru za “eKapiju” tvorac idejnog projekta i bivši gradski arhitekta Elvir Hamidović.

– Ova reprezentativna zgrada imala bi površinu od 37.000 kvadratnih metara, a sastojala bi se od podrumskog dela i pet spratova. Sve bi bilo na jednom mestu – od gradske pijace i butika, do poslovnog prostora svih javnih gradskih ustanova – ističe naš sagovornik.

 

Gradska tržnica

U podrumu bi bila smeštena gradska garaža, kojom bi bio rešen problem koji muči gotovo sva velika mesta u Srbiji – nedostatak parking mesta u gradskom jezgru.

Pored garaže, tu bi bio i magacinski prostor gde bi se skladištili svi prehrambeni proizvodi – od voća i povrća do mesa, ribe, mleka i mlečnih proizvoda, dok bi prva dva sprata ovog reprezentativnog kompleksa bila namenjena tržnici.

– U našem gradu postoji nekoliko pijaca – zelena, mlečna, riblja i čuvena robna pijaca, čije objedinjavanje je predviđeno ovim projektom, pa bi sve one bile smeštene u središnjem delu prvog sprata kompleksa – objašnjava Hamidović i dodaje da je deo prostora namenjen i za savremene laboratorije, gde bi se vršila sanitarna kontrola svih proizvoda koji bi se ovde prodavali.

Moderni tržni centar bi bio otvoren 24 časa dnevno za građane Novog Pazara i njihove goste. Zbog atraktivne lokacije, koja se oslanja na magistralni put M22, svi putnici koji prolaze kroz grad mogli bi da usput posete i ovaj kompleks.

Kako je Novi Pazar nadaleko poznat po tekstilnoj proizvodnji, i prodavnice te konfekcijske robe bi našle svoje mesto u novom trgovinsko-poslovnom objektu.

– U blizini današnje gradske pijace nalaze se mnogobrojni butici koji bi bili preseljeni u ovaj savremeni trgovinski kompleks, pa bi naš grad dobio tržni centar kakvih sve više ima u većim gradovima Srbije – kaže Hamidović.

Biznis centar

Biznis centar će zauzeti treći, četvrti i peti sprat ove moderne višespratnice. U tom poslovnom prostoru biće smeštene kancelarije svih javnih preduzeća u Novom Pazaru.

– Tu bi bili preseljeni Zavod za urbanizam, Direkcija za izgradnju grada, preduzeće “Vodovod i kanalizacija” i komunalno preduzeće “Gradska čistoća”, koji su zasad u raznim delovima grada. Prostornim objedinjavanjem mnogo bi se ubrzalo funkcionisanje tih ustanova, a i građani bi uštedeli dosta vremena – naglašava sagovornik “eKapije”.

Gradski čelnici smatraju da bi se ovim luksuznim trgovinsko-poslovnim centrom trajno rešio i problem postavljanja improvizovanih tezgi i drugih oblika ulične prodaje raznih namirnica, a protiv čega se Novi Pazar bori već godinama.

Za sada, rokovi realizacije projekta zavise od pronalaska potencijalnog partnera, pa u gradskoj upravi ne mogu da preciziraju kada bi radovi mogli početi. Čim Novi Pazar pronađe adekvatnog investitora, mogao bi da bude raspisan tender za izvođača radova, a naš sagovornik se nada da Pazarci neće dugo čekati na ovaj centar.

5 KOMENTARA

 1. Elvir verovatno nezna da je Upravni sud nalozio Gradskoj upravi da ponisti resenje o izuzimanju zemljista na kome je planiran ovaj bazar i vrati bivsim vlasnicima.

 2. Smestaj gradske uprave, zelene pijace, biznis prostora, zatim masa butika!?!
  Zar ne pomisljate kakve ce posledice nastati usled guzvi,buke,klimatizacije,pesackog saobracaja unutar objekta. Nijedna projektovana funkcija nece biti u funkciji niti klijenata niti zaposljenih u centru. Gradska garaza je sigurno premali (mada nisam razgledao projekat). Broj zakupljenih parking mesta ce biti daleko veci od projektovanog.
  Makro trzisni centri se obavezno grade van grada u bliskoj vezi sa sto vaznijim saobracajnicama. Gradske pijace su obavezno locirane u samim centrima gradova zbog gradskog saobracaja,navike i mentaliteta gradjana, a objekti Drzavne uprave u gradu al ne moraju biti skoncentrisane u jednom objektu obzirom na moderne komunikacije medju raznim organima (internet). Uskoro ce biti evropska unija, standard povecati a drzavna uprava ili kako se vec zove,smanjivati i tako stedeti na nepotrebne troskove gubljenja vremena gradjana(cekati red za izvod,udatanje pecata,zavodjenje predmeta, drzav.notara i mase potpuno nepotrebnih institucija.
  Za trzne centre je karakteristican broj parking mesta, jer se time obezbedjuje prilaz kupaca,neometan prevoz rpne od prodavnice do auta,izbegavanje guzvi,stednja vremena kupovine i jos dosta razloga kao sto su pristupi za handikapirane osobe, toaleti za handikapirane osobe itd.
  Smatram greskom izgradnu objekta za sve ove svrhe.
  Selam svima

Comments are closed.

Exit mobile version