Naslovna Sport Bundesliga: sezona Bajernovih rekorda

Bundesliga: sezona Bajernovih rekorda

Bajern Minhen u ovoj sezoni nije osvojio samo titulu nemačkog prvaka, nego je ostvario i niz rekorda. Frajburg i Frankfurt su ušli u međunarodna takmičenja. Diseldorf i Firt od iduće sezone igraju u drugoj ligi.

bajern

 

Najranije osvajanje titule: 28. kolo. Najraniji jesenji prvak: 14. kolo. Najviše pobeda u sezoni: 29. Najviše pobeda u gostima: 15. Najviše pobeda bez protivničkih pogodaka: 21. Najmanji broj poraza: 1. Najviše osvojenih bodova: 91. Najviše bodova osvojenih u gostima: 47. Najduža serija pobeda: 14 utakmica. Najveće odstojanje od drugoplasiranog: 25 bodova. Najveća razlika u golovima: plus 80. Najmanje primljenih golova: 18. Najmanje primljenih pogodaka u gostima: 4.

Bajern je trenutno nepobediv

Sve te rekorde je u sezoni Bundeslige 2012/2013. postigao Bajern iz Minhena. To izaziva poštovanje čak i kod njegovih najvećih protivnika. Ovaj klub je za 50 godina postojanja Bundeslige skoro uvek igrao pri samom vrhu lestvice i osvojio 23 titule prvaka, ipak ova sezona je bila nešto posebno: protivnici nisu imali ama baš nikakve šanse. Bajern je bio dominantan i nepobediv. Osim jedan jedini put: u devetom kolu, 1:2 protiv Bajera iz Leverkuzena. I to je bio jedan od retkih posebno blistavih momenata ove sezone za Bajer Leverkuzen. On je, kao i obično, igrao solidno, ali ne više od toga. To je bilo dovoljno za osvajanje trećeg mesta i time za kvalifikaciju u Ligu šampiona. Slično je bilo i sa Šalkeom 04. Jedini ozbiljan protivnik nadmoćnim Bavarcima bila je Borusija iz Dortmunda. Međutim, čak i ovaj osvajač titule iz protekle dve godine nije uspeo da unese napetost u ovu sezonu. Ipak, Borusija skoncentrirala se na Ligu šampiona i sada je u finalu. Naravno, protiv Bajerna.

Treba pohvaliti i SC Frajburg, mada je u poslednjem kolu u direktnom dvoboju za četvrto mesto izgubio od Šalkea. Za Frajburg je peto mesto istorijski rezultat. Taj klub će prvi put u svojoj istoriji igrati u Evropskoj ligi. Sezona je pozitivno završila i za Ajntraht iz Frankfurta. Stigavši direktno iz druge lige ovaj je klub osvojio odlično šesto mesto i time iz međunarodnog takmičenja uspeo da potisne rivale Hamburger SV i Borusiju Menhengladbah.

Exit mobile version