Buhić učesnik pregovora o razvojnoj saradnji vlada Nemačke i Srbije

Pregovori o razvojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke održani su u Beogradu. Delegaciju Savezne Republike Nemačke predvodili su Maria Flachsbarth , parlamentarni državni sekretar i Santiago Alonso Rodriguez , šef odseka za jugoistočnu i istočnu Evropu, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktor nemačke razvojne banke KfW .

Delegaciju Republike Srbije predvodili su ministarka Jadranka Joksimović ispred Ministarstva za evropske integracije i državni sekretar Enes Buhić, ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom. Projekti se relizuju uz finansijsku pomoć Vlade Savezne Republike Nemačke i Evropske unije, preko nemačke razvojne banke KfW u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i uz tehničku i institucionalnu podršku međunarodnih i domaćih stručnjaka.

U okviru nemačko-srpske bilateralne saradnje, čija je ukupna vrednost 290 miliona evra, obezbeđena je značajna podrška modernizaciji i izgradnji komunalne infrastrukture u 35 gradova u Srbiji. Od toga, 99 miliona evra je implementirano i završeno u 15 opština, u toku je izgradnja u vrednosti od 43 miliona evra u šest opština, a u pripremi je projektna dokumentacija za 148 miliona evra za još devetnaest opština. U planu je i novi program u oblasti vodosnabdevanja u vrednosti od 35 miliona evra za manje opštine.

,,Realizacijom ovih investicija se daje značajan doprinos održivom urbanom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima „Zelene Agende“ za Zapadni Balkan, Agende za održivi razvoj 2030 Ujedinjenih nacija i pregovaračke pozicije za poglavlje 27 u okviru procesa pristupanja Evropskoj Uniji”, rekao je Buhić.

 

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO