Naslovna Featured Istaknuto Buhić  prisustvovao sastanku ministara saobraćaja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Buhić  prisustvovao sastanku ministara saobraćaja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

buhic -prisustvovao-sastanku-ministara-saobracaja-ucesnica-procesa-saradnje-u-jugoistocnoj-evropi

 Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Enes Buhić, prisustvovao je sastanku ministara saobraćaja, učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.
 U organizaciji ministra saobraćaja Republike Turske, sastanku su, uz Buhića koji je predstavljao Vladu Republike Srbije prisustvovali i ministri saobraćaja i ostalih osam zemalja članica Procesa saradnje – Albanije, Bugarske, Grčke, Makedonije, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore i Slovenije.

Tema sastanka je bila uticaj pandemije izazvane cirkulacijom virusa Кovid 19 na razvoj saobraćaja i značaj saradnje zemalja članica za prevazilaženje ovog globalnog izazova.

Ovom prilikom, Buhić je zahvalio ministru saobraćaja Republike Turske, na organizaciji sastanka u ovom periodu koji je težak za svaku državu članicu i osvrnuo se na to da je zadovoljan što se još od početka pandemije ulažu veliki napori da se gubici u oblasti transporta što pre nadoknade.

On je dodao da je za transportni sektor u ovom trenutku od ključnog značaja što veća liberalizacija u smislu lakšeg dobijanja dozvola za transport, kako bi se olakšao izvoz i uvoz robe i usluga imajući u vidu da je pandemija zahvatila sve grane privrede, te da je pored sektora saobraćaja uveliko uticala i na pad obima trgovine sa članicama SEECP-a, za čak više od 90 miliona eura u odnosu na 2019, dok je izvoz je opao za 0,9 %, a uvoz za 0,8%.

Državni sekretar je zaljučio da je period ispred nas period oporavka u oblasti transporta, kao i u ostalim oblastima te da očekuje da će operativni timovi ministarstava saobraćaja zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i dalje razmatrati predloge  i mere za ublažavanje posledica, i na taj način olakšati i omogućiti uslove za brži opopravak transportnog sektora

Exit mobile version