Buhić: Nikad više radova na putevima

Vlada Republike Srbije, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, finansira na desetine kilometara lokalnih i državnih puteva na području Novog Pazara i Sjenice.

U najudaljenijim novopazarskim i sjeničkim selima pod Golijom i na Pešteri asfalt do nekih kuća stiže  prvi put.

“U Mitrovoj Reci i Kovačevu negde nije postojao ni makadam do kuća. Kroz blato se putovalo po četiri kilometra. Ovde ima mladih ljudi, ima dvadesetoro dece u osnovnoj školi. Ovaj put za nas znači mnogo, znači lakše putovanje do bolnica i vitalnih institucija, znači ostanak ljudi u ovim selima”, kažu meštani.

Pored pomenutih, prvi put su asfaltirani putevi i u podgolijskom selu Muhovo i Donje Buče na Pešteri.

Državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Enes Buhić, zadužen za puteve u ovom kraju,  obišao je brojna gradilišta.  U selu Donje Buče razgovarao je i sa prezadovoljnim  meštanima.

“Evo, ovog vikenda kiša pada. Nema blata i zimi će ovde biti sada mnogo lakše. Imamo sve što nam treba. Još na struji da se poradi. Ovde su pre nekoliko meseci bili  Rasim Ljajić i predsednik Vučić, mi smo se požalili i oni su odmah reagovali. Vidite stigao je asfalt i to ne 2-3 metra, već 5 metara. Zato se zahvaljujemo najviše opštini, Rasimu Ljajiću i predsedniku Aleksandru Vučiću”, kazao je Nazim Ljajić iz Donjeg Buča.

U Muhovo su stigle teške mašine. Udarnički se radi uprkos kiši koja je padala ovih dana.

„Ovo je samo jedan od devet putnih pravaca na kojima se trenutno radi na teritoriji Novog Pazara. Ovo je putni pravac od 3 kilometra koji spaja Bele Vode sa pravcem Golije. Od izuzetnog je značaja kako za meštane, tako i za razvoj turizma na ovoj planini, koja dobija još jedan prilaz“, objašnjava direktor Javnog preduzeća za građevinsko zemljište Mujo Šaćirović.

Na teritoriji Novog Pazara, u ovoj godini, urađeno je 13 kilometara lokalnih puteva u vrednosti od 300 miliona dinara, ali putari rade i na državnom putu Novi Pazar – Sjenica, žili kucavici ovog dela Srbije.

“Na putnom pravcu Novi Pazar – Sjenica trenutno se radi deonica Štavalj-Sušica, koji se finansira iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Na ovoj deonici su zimi najveći smetovi. Postojeći put se širi sa pet i po na širinu od 7,2 metra, u dužini od devet kilometara”, kazao je za Tanjug Sead Mujović, tehnički direktor preduzeća “Novi Pazar-Put”.

Buhić objašnjava da je ovaj put glavna veza između Pazara i Sjenice i dalje prema Bosni i Hercegovini.

“Rade se lokalni seoski putevi,  rade se državne saobraćajnice  na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Kao što možete da vidite, ovaj region je postao veliko gradilište. Reći ću, samo, da se nikad nije više radilo na putevima u ovom kraju“, ističe državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On podseća i da se veliki broj putarskih mašina nalazi  i na brojnim lokalitetima na teritoriji Sjenice, da je nedavno završena deonica od sela Bare prema Belom Polju i do udaljenog sela Sugubine,  a da se prema Tutinu radi važan regionalni put zahvaljujući sredstvima obezbeđenim uz pomoć Republike Turske.

“Rekonstrukcija državnog puta Sjenica-Raždaginje u džini od sedam kilometara privodi se kraju, ostala je još saobraćajna signalizacija. Za ovaj putni pravac JP ”Putevi Srbije” dalo je 150 miliona dinara”, kažu izvođači radova.

Šef sekcije Sjenica u preduzeću “Novi Pazar-Put” Semir Mujagić objašnjava da se posebno meštani pešterskih sela raduju dolasku putara, jer decenijama čekaju asfaltiranje puteva do svojih kuća.

“Kada smo nedavno radili put u Pešterskom selu Crvsko, svake nedelje su meštani organizovali ručak za radnike i bogato nas ugostili. Tamo su sve bili makadamski putevi, na velikim usponima. Neizmerno im znače novi putevi, koji će im olakšati svakodnevicu”, zapaža Mujagić.

Prošle i ove godine urađeno je mnogo na državnim i lokalnim putevima ovog kraja, čija su sela iz godine u godinu praznija, možda upravo, ili bar delom, usled gotovo nepostojeće putne infrastrukture. Samo na teritoriji Peštera od početka godine do sada asfaltirano je oko 25 kilometara lokalnih puteva.

„Mogu da kažem da će biti još novih projekata. Raspisan je tender za put Sjenica – Ivanjica. Uskoro će biti raspisan i tender za putni pravac Raška – Novi Pazar, koji je jako važan za novopazarski kraj. Međutim, uskoro će se raditi i na brzoj saobraćajnici od Kraljeva prema Raški“ , ističe Buhić, koji je mentor na brojnim velikim projektima u ovom kraju.

Buhić je podsetio da će auto-putevi,  koji će se graditi zaokružiti čitavu priču i doprineti boljoj saobraćajnoj bezbednosti, ali i tome da se brže stiže do Beograda i Sarajeva. Posebno je istako važnost puta Požega – Boljare, koji će, kako se veruje, dovesti brojne investitore u ovaj kraj.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO