Budžet Grada preko tri milijarde, građani žele rekonstrukcije škola

Budžet Grada Novog Pazara za 2020. godinu biće tri milijarde 230 miliona dinara što je za tri odsto više nego prethodne godine, dok su planirani rashodi tri milijarde 167 miliona 430 hiljada dinara – najavljeno je danas na javnoj raspravi o budžetu održanoj u Novom Pazaru.

Ovom prilikom su prezentovani su i rezultati ankete koja je sprovedena medju gradjanima Novog Pazara a u vezi sa tim koji projekti po njihovom mišljenju i želji treba da budu realizivani na teritoriji Grada. Prvi put na javnoj raspravi prezentovan je Građanski vodič kroz budžet koji treba da pomogne građanima da razumeju kako se troši njihov novac.

Šef budžeta u Odeljenju za finansije Senad Melajac objasnio je da je planirano da se najviše novca u gradsku kasu (preko 1,3 milijarde dinara) slije od poreza i doprinosa, 823 miliona od donacija i transfera sa drugih nivoa vlasti, a da Grad namerava da se u 2020. godini zaduži za 180 miliona dinara.

Kada je reč o rashodima, najviše novca – 866,5 miliona dinara, namenjeno je za plate platama zaposlenih u lokalnoj samoupravi, za obrazovanje je opredeljeno oko 621 milion dinara a za saobraćajnu infrastrukturu 559 miliona ili 17 odsto budžeta.

Na javnoj raspravi predstavljeni su i rezultati ankete “Naš budžet” je cilj bio da se građani uključe u budžetske procese. Učestvovalo je preko 2500 građana koji su medju 13 ponudjenih projekata imali pravo da izaberu tri.

Većina njih (855 glasova) je predložila rekonstrukcije osnovnih škola “Bratstvo”, “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović”, dok je na drugom mestu, sa 742 glasa, projekat izgradnje nove osnovne škole u naselju Šutenovac.

Za finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje glasalo je 686 anketiranih, dok je 637 Novopazaraca smatralo da bi prioritet trebalo dati ozeljenjavanju i pošumljavanju grada.

Među projektima koji nisu bili ponuđeni, najviše glasova građana (53 glasa) dobila je rekonstrukcija Ugostiteljsko-turističke škole.

Iz gradske uprave su rekli su da će ceo ovaj proces narednih godina biće unapredjen pa će i građani mnogo aktivnije moći da učestvuju u pravljenju budžeta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO