Naslovna Featured Istaknuto Brža procedura za “poboljšane” vakcine protiv novih sojeva korone

Brža procedura za “poboljšane” vakcine protiv novih sojeva korone

brza-procedura-za-“poboljsane”-vakcine-protiv-novih-sojeva-korone

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides izjavila je da će EU ubrzati procedure za stavljanje u promet “poboljšanih” vakcina protiv novih varijanti koronavirusa.

Kirijakidesova je u intervjuu za današnji nemački Ausburger algemajne najavila i ubrzanje vakcinacije u EU u drugom kvartalu 2021. godine i ponovila očekivanje da će do kraja leta 70 procenata Evropljana biti vakcinisano.

“Zajedno sa Evropskom agencijom za lekove odlučili smo da vakcine koje proivođači “poboljšaju” u cilju borbe protiv novih mutacija ne moraju da prolaze kroz čitav postupak odobrenja. Tako će biti brže imati na raspolaganju odgovarajuće vakcine bez ugrožavanja sigurnosti”, izjavila je Stela Kirijakides.

Evropska agencija za lekove do sada je odobrenje za korišćenje vakcina protiv kovid-19 dala kompanijama “Fajzer i Bijontek”, “Moderna” i “AstraZeneka”, a u proceduru odobravanja je ušla i vakcina kompanije “Kjurvak”.

U za nemački list, komesarka Kirijakides je ponovila stav Evropske komisije da zatvaraje unutrašnjih granica u EU nije efikasno oružje protiv virusa i njegovih novih varijanti.

Izvor: B92

Foto: Olga Soloveva/ Shutterstock

Exit mobile version