Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj povećan na 3.419

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.419 osoba je poginulo, dok je najmanje 20.534 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye.

Potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay je na konferenciji za novinare u Ankari podijelio najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

Oktay je naveo kako je broj poginulih povećan na 3.419, dok je broj povrijeđenih porastao na 20.534. Istovremeno je ispod ruševina u turskim gradovima spašeno više od 8.000 osoba.

Potpredsjednik Oktay podijelio je i druge podatke u broju stranih timova za traganje i spašavanje koji su stigli u Turkiye.

“Zasad su 3294 osobe, članovi timova za traganje i spašavanje, došle iz drugih zemalja. Više od 70 zemalja podnijelo je zahtjeve, od kojih je 14 već na terenu”, kazao je Oktay.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Preuzeto: Anadolija

The post Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj povećan na 3.419 appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO