Naslovna Vijesti Svijet Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze porastao na 11

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze porastao na 11

broj-poginulih-u-izraelskim-napadima-na-pojas-gaze-porastao-na-11

U izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 11 osoba, uključujući i dijete, a 80 je ranjeno.

Ministarstvo zdravlja Palestine uputilo je saopćenje o broju poginulih u izraelskim napadima na Gazu. Navodi se da je u jutrošnjim napadima poginuo jedan Palestinac, a četvero ranjeno.

U saopćenju je navedeno da je u izraelskim napadima na opkoljeni Pojas Gaze ubijeno ukupno 11 osoba, među kojima su petogodišnje dijete i 23-godišnja žena, a ranjeno je 80 civila.

– Izraelska vojska gađala ciljeve Islamskog džihada –

Izraelska vojska saopćila je u petak poslijepodne da je gađala određene ciljeve pokreta Islamski džihad u Pojasu Gaze.

Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je u petak navečer da je u izraelskim napadima na Gazu poginulo desetero Palestinaca, uključujući petogodišnje dijete, a 55 ranjeno.

Glasnogovornik pokreta Islamski džihad Davud Shihab također je potvrdio da je Tayseer al-Jabari, jedan od vodećih ljudi tog pokreta, ubijen u izraelskom napadu na Gazu.

– Porasle tenzije –

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. augusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu, a jedan Palestinac je poginuo u sukobu.

Izraelska vojska podigla je nivo uzbune oko Gaze, strahujući od moguće odmazde nakon pritvora Saadija. Izrelske jedinice su blokirale glavne puteve koji povezuju jevrejska naselja oko Pojasa Gaze, a na desetine bespilotnih letjelica nadlijeće nebo iznad Gaze.

Proteklih dana granični prelaz Beit Hanoun (Erez) na sjeveru Gaze i granični prelaz Karem Abu Salem također su bili zatvoreni.

Anadolu Agency (AA)

Exit mobile version