Broj poginulih povećan na 3.549, proglašeno tromjesečno vanredno stanje

Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj porastao je na 3.549, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da je u regijama pogođenim razornim zemljotresima proglašeno tromjesečno vanredno stanje, javlja Anadolija.

„Imamo 3.549 poginulih, 22.168 povrijeđenih. Najveća naša utjeha je da smo do sada ispod ruševina spasili više od 8.000 naših građana“, rekao je Erdogan u utorak tokom obraćanja javnosti.

Također je kazao kako je deset pokrajina koje su pretrpjele najrazornije posljedice zemljotresa proglašeno područjima katastrofe koja utiče na opći život.

„U regijama pogođenim zemljotresom proglašeno tromjesečno vanredno stanje. Na osnovu odluke o tromjesečnom vanrednom stanju brzo ćemo završiti procese u Predsjedništvu i Parlamentu“, rekao je Erdogan.

-Nasravlja se sa akcijom traganja i spašavanja preživjelih-
“Više od 53.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja aktivno na području pogođenom zemljotresima, te da s pomoći izvana taj broj kontinuirano raste”, rekao je Erdogan.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.​​​​​​​

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Preuzeto: Anadolija

The post Broj poginulih povećan na 3.549, proglašeno tromjesečno vanredno stanje appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO