Broj poginulih od posljedica zemljotresa od 6. februara povećan na 43.556

Broj poginulih od posljedica zemljotresa od 6. februara povećan na 43.556.  Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale pogodili su južne dijelove Turkiye  uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Resorni turski ministar Soylu govorio je večeras uživo u programu kanala TRT Haber u Koordinacijskom centru u Hatayu.

Istakao je da se Turkiye suočila s jednim od najrazornijih zemljotresa u svijetu.

“U protekle dvije i pol i tri godine smo pretrpjeli mnogo velikih katastrofa, od poplava i požara do zemljotresa. Prve vijesti koje smo primili odmah su bile znak da se radi o velikoj katastrofi“, kazao je Soylu i poručio da će Republika Turkiye i njen narod prebroditi i ovu katastrofu.

Više od 7.250 naknadnih podrhtavanja tla zabilježeno je na jugu Turkiye u proteklih 17 dana. Strahuje se da bi broj poginulih mogao biti i veći.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je najavio da će ta zemlja u roku od godine izgraditi oko 200.000 stambenih jedinica koje su porušene od posljedica nedavnih zemljotresa i da će svi pogođeni potresima biti zbrinuti.

-Turskoj najpotrebniji toaleti, tuševi i šatori-
 

Turskoj najpotrebniji toaleti, tuševi, šatori, objavila je Uprava za vanredne situacije Turkiye (AFAD).

Kako je rečeno iz AFAD-a, Uprava je napravila određene promjene na listi prioritetnih sredstava pomoći.

Najprioritetnije potrebe su mobilni toaleti, zatim mobilni tuševi, potom kreveti, zatim slijede šatori i deke, pokrivači.

Preuzeto: Anadolija

The post Broj poginulih od posljedica zemljotresa od 6. februara povećan na 43.556 appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO