Broj obolelih od morbilau Novom Pazaru raste

NOVI PAZAR – Opasan virus i dalje se širi po Srbiji, a broj obolelih raste. Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović-Batut”, zaključno sa 7.julom, registrovan je 181 slučaj morbila. U periodu od prvog do sedmog maja u Novom Pazaru registrovana su 23 slučaja. Pedijatri i dalje upozoravaju na moguć porast obolelih te pozivaju roditelje da vakcinišu svoju decu.

Dana 7.maja.2024. godine prijavljena je epidemija na teritoriji Novog Pazara zbog velikog broja evidentiranih slučajeva morbila. Pedijatar, doktorka Biljanja Đerković kaže da su skoro sva obolela deca bila nevakcinisana. Porast obolelih povećan je u periodu od poslednjih petnaestak dana. Naglasila je kao i mnogo puta do sada, da jedina zaštita od ove bolesti jeste vakcinacija.

“Primetila sam da poslednjih dvadesetak dana ima novih slučajeva morbila, a na moje pitanje roditeljima da li je njihovo dete vakcinisano, odgovor su svi dali isti, a on je da deca nisu vakcinisana. Primetila sam strah u očima roditelja kada sam objasnila kakva je ova bolest, našta sve utiče, koliko je opasna i da može doći i do smrtnog ishoda ako deca nisu vakcinisana. Takođe sam primetila i da ima dosta roditelja koji nisu ranije, ali sada dovode decu na vakcinaciju”, kazala je doktorka Biljana Đerković.

Đerković i dalje naglašava, da ukoliko stečeni kolektivni imunitet ne dostigne bar 95 procenata, ovakvih slučajeva će biti sve više. Roditelje je pozvala da se na bilo koji simptom koji primete kod deteta, a da ukazuje na mogućnost zaraze od morbila, jave svom lekaru i nikako lečenje ne uzimaju u svoje ruke, jer tako samo još više mogu da naude svom detetu i dovedu njegovo zdravlje u ozbiljno pitanje.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO