Brnabić: Suljevići iz Tutina se nisu na vreme javili lekaru

NOVI PAZAR – Premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas su, tokom posete Novom Pazaru, potvrdili da je situacija u Tutinu ozbiljna, jer su od korona virusa oboleli uglavnom stariji, ali su odbacili medijske navode da “umiru cele porodice” i da ima više od 900 obolelih.

“Ima jedna porodica, ne umiru cele porodice. Kontekst je senzacionalizam i širenje lažnih vesti”, rekla je Brnabić i dodala da je čudi da je to intenzivinje i gore od nedelje, od izbora, te da je situacija u Tutinu “ista kao i u drugim žarištima, ništa drugačije do političke konotacije”.

Brnabić je navela da će otići sa ministrom zdravlja u Tutin ako bude potrebno.

Loncar je rekao da je situacija u Tutinu kompleksna, da je taj grad “u fokusu” i da se prati “iz sata u sat”, kao i da su pacijenti tom gradu “pod kontrolom”, odnosno da se njihova klinička slika prati.

“Dogovorili smo se da deo tih pacijenata bude danas ili sutra prebačen u Novi Pazar. U Pazaru će biti oslobođeni bolnički kapaciteti u toku dana”, rekao je Lončar i naveo da će u Tutin otići još zdravstvenih radnika, jer ih tamo trenutno nema dovoljno.

Govoreći o porodici Suljević, kojoj su preminula tri člana, dok je još dvoje zaraženo, Lončar je rekao da se nisu na vreme javili lekaru.

Načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Tutinu dr Mithat Eminović potvrdio je ranije danas da je u jednom danu umrlo tri člana porodice – otac, majka i sestra jednog zdravstvenog radnika iz Tutina.

On je rekao da je situacija u tom gradu veoma ozbiljna i da je opterećenje na kovid ambulantu ogromno, kao i da, zbog nezadovoljavajuće komunikacije između institucija, ne zna tačan broj umrlih i obolelih, ali da je “primetno da je razlika između zvanično saopštavanih podataka i stvarne situacije velika”.

Brnabić i Lončar su danas u Novom Pazaru želeli “lično da se uvere kakva je epudemiološka slika u tom gradu”.

U Novi Pazar danas je stigla i medicinska oprema, aparati – monitori, ultrazvuk, defibrilatori, EKG aparati, koncentratori kiseonika…, sredstva za dezinfekciju, skafanderi, viziri.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO