Naslovna COVID 19 Brnabić: Restriktivne mere samo produžavaju agoniju, vakcinacija jedini održiv odgovor

Brnabić: Restriktivne mere samo produžavaju agoniju, vakcinacija jedini održiv odgovor

brnabic:-restriktivne-mere-samo-produzavaju-agoniju,-vakcinacija-jedini-odrziv-odgovor

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je posle današnje sednice Kriznog štaba da će postojeće mere za suzbijanje epidemije korona virusa, i pored zahteva medicinskog dela za pooštravanjem, ostati na snazi a da je vakcinacija “jedini održivi” odgovor na pandemiju.

Obraćajući se novinarima u Palati Srbija, premijerka je kazala da je medicinski deo Kriznog štaba tražio “najmanje 10 dana mere zabrane javnog okupljanja više od pet osoba i skraćenje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi hrane, goriva i lekova”.

“Ako bi to rezultiralo smanjenjem broja novozaraženih, da se onda pristupi korišćenju kovid propusnica. Medicinski deo štaba je naveo kao cilj da imamo vakcinisano 80 odsto populacije starije od 12 godina uz obaveznu imunizaciju zdravstvenih radnika i javnih službi”, navela je Brnabić.

Ocenila je da bi te mere dovele do bržeg smanjenja broja novozaraženih ali i da bi dovele do toga da “ponovo stane imunizacija”.

“Trenutno imamo više od 2,9 miliona vakcinisanih gradjana, što je 53,7 odsto punoletnih u Srbiji. Revakcinisano je 2,7 miliona ili 51,6 odsto a oko 11 odsto je primilo i treću dozu. Vakcinacija je neophodna, to je jedini održivi odgovor na pandemiju. Restriktivne mere znače samo odugovlačenje sa rešenjem i produženje agonije”, navela je premijerka.

Ona je rekla da je epidemiološka situacija procentualno “nešto bolja” juče i danas u odnosu na iste dane prošle nedelje.

“Deluje da brojevi stagniraju i polako padaju. Ono što je pozitivno u svemu ovom negativnom je to što se smanjuje razlika izmedju broja hospitalizovanih i otpuštenih sa lečenja i danas je ta razlika bila 100. Deluje da se stabilizuje situacija ali videćemo narednih dana kako to ide”, kazala je premijerka.

Navela je 79 lokalnih samouprava ima više od 50 odsto vakcinisanih medju punoletnom populacijom, devet samouprava je na oko 50 odsto vakcinisanih a četiri imaju manje od 30 odsto onih koji su imunizovani što je kako je ocenila, “za ne verovati”.

“Najbolja opština je Stari grad u Beogradu sa 79,2 odsto, sledi Savski venac sa 78 odsto, Vračar sa 73,5 odsto a četvrto je Preševo sa 69,3 odsto vakcinisanih. U populaciji do 30 godina imamo 22,7 odsto vakcinisanih što je jako loše”, navela je premijerka.

Ponovo je apelovala na gradjane da se što pre vakcinišu a one koji su revakcinisani pre više od šest meseci, da prime i treću dozu.

Upitana da li je masovna vakcinacija stala jer su gradjani izgubili poverenje u nadležne i u sam Krizni štab, premijerka je rekla da je država uradila ono što je bila njena obaveza poput nabavke vakcina i lekova a da je ostalo “individualna odgovornost”.

“Prvi smo nabavili najviše vakcina i najveći izbor vakcina. Ljudi veruju u vakcinaciju ili ne, veruju da korona postoji ili ne i mislim da je sve više onih koji veruju”, rekla je premijerka.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version