Vlada Srbije je danas na održanoj sednici donela odluku da ograniči rad pre svega ugostiteljskih objekata do 21 čas, ali i ostalih objekata (prodavnica, tržnih centara..), rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Radno vreme biće ograničeno za sve, osim apoteka, dostava hrane, bezninskih pumpi za točenje goriva i privrede.

Rad neće biti dozvoljen od 21 čas do pet časova ujutru.

Kako je istakla premijerka, mere će trajaće 15 dana, do 1. decembra, kada će se odlučivati o daljim koracima.

„Sledeća restriktivna mera je zabrana kretanja, ali mi nismo za to. Sada ne razmišljamo o tome“, rekla je Brnabić.

Brnabić je ponovila da se mere vezane za škole za sada ne menjaju i da su škole bezbedne.

„U celoj Srbiji u osnovnim školama zaraženo je 39 učenika, od kojih je u Beogradu 20, a u  svim srednjim školama 52 učenika su kovid pozitivna, od čega u Beogradu 22“, navela je Ana Brnabić.

Ona je rekla da Srbija ima jednu od najmanjih smrtnosti od virusa korona u Evropi i svetu.

Brnabić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekla da je smrtnost od kovida 19 u ovom trenutku 1,3 procenata i da samo nekoliko zemalja ima nižu smrtnost od te.

Rekla je i da u bolnicama još uvek ima slobodnih kreveta i dodala da je Srbija u „zelenoj zoni“ uprkos „zastrašujućim brojevima“ o zaraženosti.

Ona je apelovala na građane da nose maske u zatvorenom prostoru, i na otvorenom gde nema mogućnosti za fizičku distancu, kao na autobuskim stajalištima.

Brnabić je rekla da je inspekcijski nadzor počeo 13. novembra i da je počelo izricanje mandatnih novčanih kazni po osnovu izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se Banja Selters danas pretvara u kovid bolnicu, a od sutra i Banja Koviljača.

„Ovo se neće završtiti ni u narednih 15, 20 dana, potrajaće, ali nama je potrebno ovih 15 dana da bismo smanjili rizik. Od 21 sat moraju sve te stvari da se zatvore, svih mera se moramo pridržavati i u toku dana“, kazao je Lončar.

U Srbiji juče registrovano 3.822 novoobolela od korona virusa, a 17 osoba je preminulo. Ukupno u našoj zemlji do sada je 81.086 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovano je 989 smrtnih slučajeva.

Izvor: Beta/FoNet, Danas

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS