Naslovna Featured Istaknuto BRITANSKI SOJ U NOVOM PAZARU! Spahić: Brže se prenosi i ima težu...

BRITANSKI SOJ U NOVOM PAZARU! Spahić: Brže se prenosi i ima težu kliničku sliku

0

NOVI PAZAR – Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić ocenio je danas da je sa velikom verovatnoćom britanski soj korona virusa prisutan u ovom gradu. On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da oni nemaju tehničkih mogućnosti da to laboratorijski dokažu, ali da sve ukazuje na njegovo prisustvo.

“Sagledavajući da u poslednja dva meseca imamo povećan broj zaraženih osoba i da u jednoj porodici imamo po dvoje, troje istovremeno obolelih, sa velikom verovatnoćom možemo konstatovati da je u pitanju britanski soj. Ovaj soj se brže prenosi sa osobe na osobu i ima težu kliničku sliku”, rekao je Spahić.

On je istakao da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru i dalje nesigurna i zabrinjavajuća, jer je u prethodnih 17 dana od 2.866 poslatih PCR uzoraka, kod 605 osoba potvrdjeno prisustvo korona virusa.

“To je prosečno oko 40 zaraženih osoba dnevno, a ako tome dodamo rezultate brzih testova i one koji se leče u kućnim uslovima, onda brojka prelazi 50. Na žalost, protivepidemijske mere se retko poštuju, ne nose se maske, ne koriste se dezinfekciona sredstva i ostvaruje se mnogo kontakata”, rekao je Spahić.

On je dodao da ohrabruje podatak da su trenutno vaksinisane 10.932 osobe, dok je broj revakcinisanih oko 8.000, što je ukupno oko 18-19 odsto ukupnog broja stanovnika u Novom Pazaru.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version