Naslovna Vijesti Britanski mediji: Cerić i Bler povezani sa terotističkim organizacijama!

Britanski mediji: Cerić i Bler povezani sa terotističkim organizacijama!

0

London – Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair je pod istragom britanske kontraobavještajne i sigurnosne službe jer se vjeruje da je preko svoje humanitarne fondacije navodno povezan sa “islamskim eskstremističkim grupama”, pišu britanski mediji. Osim njega, za saradnju sa terorističkom organizacijom Britanci optužuju i doskorašnjeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Mustafu Cerića.

Bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić navodi se kao jedan od savjetnika Blairove Fondacije Faith, a Britanci tvrde da je povezan sa organizacijom Muslimansko bratstvo, koja je u Egiptu i Saudijskoj Arabiji proglašena terorističkom i koja bi uskoro mogla biti zabranjena i u Velikoj Britaniji, iako članovi te organizacije tvrde da nemaju nikakvu vezu sa ekstremizmom.

Cerić je Blairov poziv da se priključi Fondaciji i postane dio religijskog savjetodavnog vijeća prihvatio 2008. godine. No, Britanci tvrde da Cerić ima veze sa Muslimanskim bratstvom i to preko članstva u Evropskom vijeću za fetvu i istraživanje na čijem je čelu Youssef Qaradawi, jedan od vodećih autoriteta sunitskih muslimana, a kojeg u Velikoj Britaniji smatraju intelektualnim vođom Bratstva. On je zbog svojih ekstremističkih stavova dobio zabranu ulaska u Veliku Britaniju 2008. godine.

izvor:Avaz

Steven Merley, Amerikanac koji vodi stranicu The Global Muslim Brotherhood Daily Watch, koja prati aktivnosti Muslimanskog bratstva, kazao je da mnoge grupe sebe ne nazivaju Muslimanskim bratstvom, ali su povezane sa tom organizacijom.

Osim Cerića, za povezanost sa terorističkom organizacijom se tereti i dr. Ismail Khudr Al-Shatti, koji je također jedan od savjetnika u Blairovoj fondaciji, a za kojeg se tvrdi da je vodeći član Muslimanskog bratstva u Kuvajtu.

“Ove osobe prevarile su mnoge političare, među kojima je i Blair. Sama prisutnost Cerića i Al-Shattija u istoj sobi u kojoj je Blair ugrožava njegovu reputaciju”, naveo je Merley.

No, glasnogovornik Fondacije Tonyja Blaira odbacio je sve optužbe.

Muslimansko bratstvo nije komentarisalo navode da Cerić i Al- Sahtti imaju veze s njima.

Posting....
Exit mobile version