Britanka jedna od prvih koji su primili vakcinu protiv raka

864

Tridesetpetogodišnja Keli Poter iz Bekenhema u Kentu primila je vakcinu koja stimuliše imunološki sistem i podstiče uništavanje ćelija kancera.

Poterovoj je rak grlića materice dijagostikovan u julu 2015. godine, a nedavno je stupila u dvogodišnje istraživanje Gajs bolnice u Londonu, u kojem učestvuje još 29 ljudi.

Pacijentkinja će istovremeno sa vakcinom primati lek koji, u malim dozama, otpušta kočnice imunološkog sistema. Zahvaljujući tome, imunološki sistem će slobodno moći da napada ćelije raka, piše “Independent”.

Vakcina sadrži mali deo proteina enzima nazvanog reverzna transkriptaza telomeraze (hTERT), koji omogućava ćelijama raka da se neprestano umnožavaju deobom. Naučnici se nadaju da će ubacivanje ovog antigena u krvotok podstaći imunološki sistem na proizvodnju antitela koja napadaju ćelije raka, ali ne i normalne, zdrave ćelije.

“Znamo da je imunološki sistem kod pacijenata u poodmakloj fazi bolesi suzbijen, tako da više nije u stanju da prepozna i eliminiše ćelije raka. Ovo istraživanje smo sproveli sa namerom da pokušamo da rešimo upravo taj problem”, rekao je profesor Hardev Panda, glavni istraživač u eksperimentima koje sprovodi Univerzitet u Sariju u Gajldfordu.

izvor: B92