Naslovna Vijesti Brezovica će biti najmoderniji ski-centar na Balkanu

Brezovica će biti najmoderniji ski-centar na Balkanu

Blizu 410 miliona eura bit će uloženo u izgradnju skijališta Brezovica, 60 kilometara od glavnog grada Kosova Prištine, koje će biti najmodernije na Balkanu. Skijalište se nalazi na sjeverozapadnoj strani Šar planine, na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara, prenosi agencija Anadolija.

brezovica

Predviđena je izgradnja više od 100 kilometara staza, 35 staza u prvoj fazi i 25 u drugoj, blizu 20 ski liftova i ostala infrastruktura potrebna za moderan turizam. Izgradnja će početi na ljeto 2015. godine i trajat će 18 godina, a bit će podijeljena u tri etape.

Brezovica je data na koncesiju od 99 godina.

„U prvoj fazi se očekuje kompletno renoviranje već postojećeg skijaškog centra na Brezovici. Uklonit će se sve žičare i stari objekti i sve će biti novoizgrađeno. Predviđen je, također, početak izgradnje turističkog sela u kome će biti hoteli, restorani i nekoliko drugih pratećih objekata. Bit će izgrađen i Aqua park u dijelu predviđenom projektom“, kaže Azem Rexhaj, predsjedavajući Međuministarskim upravnim odborom Vlade Kosova.

U prvoj fazi, koja će trajati tri godine, također će se raditi na širenju puteva, izgradnji parkinga, nabavci mašina za vještački snijeg i u sve to biće uloženo 165 miliona eura. Rexhaj kaže da će početkom 2016. biti izgrađeni i predate na upotrebu prve žičare i staze.

Više od 3.000 radnih mjesta

Ulaganje u Brezovicu omogućit će otvaranje više od 3.000 radnih mjesta od kojih će više od 920 biti direktno uključeno u turistički centar, dok ostala mjesta uključuju proces izgradnje centra.

Rexhaj kaže da je procedura pripreme dokumentacije i izbora adekvatnog investitora trajala nekoliko godina.

U turistički centar Brezovica, koji pripada općini Štrpce sa većinskim srpskim stanovništvom, od 1999. godine ništa nije ulagano.

Do privatizacije nije došlo zbog spornog vlasništva nad imovinom. Vlada Srbije je tvrdila da polaže pravo na imovinu društvenog poduzeća „Ineks ski centar“ na Brezovici, dok je s druge strane Kosovska agencija za privatizaciju, prema kosovskim zakonima, mogla privatizirati sve firme na Kosovu koje su status „društvena“ imala do 1989. godine.

Kako bi se prevazišao ovaj problem, Vlada Kosova se odlučila zamijeniti klasičnu privatizaciju davanjem Brezovice pod koncesiju na period od 99 godina.

Težak projekat

Angažirana je Jill Jamieson, svjetski poznata ekspertica koja je dizajnirala zakonski i finasijski koncept davanja pod koncesiju u kombinaciji javno-privatnog partnerstva. Ona je već bila savjetnik Vladi Kosova pri izradi sličnog projekta davanja pod konzorciju Međunarodnog aerodroma Priština.

Za Anadoliju kaže da je na najprije uspostavila kontakte sa renomiranim kompanijama i organizirala konferencije u nekoliko država gdje je predstavila projekat Brezovice.

„Bez sumnje ovo je bio težak projekat i pun izazova. Prvo smo promovirali ideju za privlačenje stranih investitora na Kosovo, što nije bio lak posao zato što nema historije uspješnih investiranja u zemlji, pa su investitori bili skeptični. Stoga je privlačenje stranih investitora bilo jako teško. Trebalo je da obezbijedimo dobru tendersku dokumentaciju koja štiti investitora a i interes Kosova“, kaže Jamieson.

Ona napominje da je cijeli projekat bio jako osjetljiv i zbog činjenice da se Brezovica nalazi u općini Štrpce, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, ali da je njena ekipa bila otvorena za sve. Jamieson je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa načelnikom općine Štrpce Bratislavom Nikolićem, koji je pomogao u objašnjavanju ovog projekta svojim sunarodnjacima.

„Mi ćemo ponovo razgovarati sa stanovnicima te općine kako bi im objasnili plan razvoja i kako bi se oni osjećali dobro. Ali, koncept investiranja 400 miliona eura u općinu Štrpce je nešto što bi ih trebalo podići, kao i sve ostale. Ideja je da se oni razviju, nudeći im posao i prihode“, navodi ekspertica.

Exit mobile version